Fiberoptik på landsbygden

Dalakraft tar just nu in intresseanmälningar från hushåll i Gagnef angående fiberoptik. Jag ställer mig skeptisk till att hushållen behöver fibertekniken.

25000 kronor kostar det att ansluta sig. Därtill läggs en månadsavgift, misstänker jag. Inte speciellt billigt. Och frågan är förstås om hushållen behöver denna hastighet.

Som företagare i mediabranschen förstår jag att bandbredd är bra för den som vill skicka stora filer till kunder och samarbetspartners. Men för en vanlig privatperson som vill ladda lite musik, spela online, maila, surfa och se någon film? Nja.

DSL-tekniken med sin 24 MB/S ner räcker gott och väl för digital-TV. Skicka tunga filer åt andra hållet går långsammare, medhålles. Men inte så extremt långsamt. Jag tror dessutom den mobila tekniken kommer att vara intressantare för  oss här ute. Billigare för konsumenterna, och så slipper man dessutom gräva ner en massa kabel under flera år…

1 svar på “Fiberoptik på landsbygden

Kommentarer är stängda.