Kraften i YouTube och framtidens medier #blogg100

Den ryska meteoriten påminde mig om hur mycket världen förändrats av YouTube. Istället för att få bilder via nyhetssändningar kunde vi se privata klipp – massvis av dem – från ögonvittnen.

Om det är något jag gillar med YouTube och andra sociala tjänster, är det just möjligheten för människor att nå ut till världen oavsett vad de har för status eller bakgrund (även om vissa så klart har bättre förutsättningar än andra). Jag tycker det här är helt fantastiskt.

I detta är det lätt att tänka att ”gammelmedia” har spelat ut sin roll fullständigt. Jag är inte säker på att det är så, och framförallt hoppas jag att det inte är så. När vem som helst kan nå ut med vad som helst ökar behovet av ett kritiskt mellanled som kan sortera och presentera informationen på ett vettigt och neutralt sätt; nämligen journalisterna. Om ingen ifrågasätter och granskar informationen står det inte på förrän pseudovetenskap och annan galenskap tar över.

Det här fick vi bevis för även i fallet meteoriten. Bara timmar efter att klippen spridits dök det upp falska klipp som påstods visa nedslag. Det rörde sig dock om en gammal pågående brand i en gaskälla. Ingen koppling till meteoriten alltså.

En klok vän som jag diskuterade detta med i dag tog även upp en annan aspekt: den där valfriheten i vilken information vi konsumerar kan, utan ”gammelmedia”, leda till att vi helt missar/väljer bort sådant som är viktigt för oss. Kunskapsnivå och medvetenhet sjunker.