Teknik+landsbygd=

Jag tjatar rätt mycket om varför jag gillar landsbygden, och som person har jag blivit en symbol för modernt företagande i landsbygd/glesbygd. Men vetskapen om detta fantastiska sätt att leva behöver spridas mer.

Jobbar du med att skriva? Med att klippa film? Med att skapa musik? Med att bokföra åt någon, eller göra andra typer av administrativa sysslor?

Eller jag frågar så här istället: har du ett jobb som gör att det geografiska inte spelar så stor roll? Har du kanske ett jobb som skulle kunna förändras, och tillåta sig att bli geografiskt obundet?

Driver du en industri som finns inne i en stad, och är på jakt efter billigare lokaler, vägar med mindre trafikstockning och med större möjligheter för utbyggnad?

Alla ni som svarar ja på något av ovanstående kan, åtminstone i en första bedömning, flytta er verksamhet till landsbygden.

Själv sitter jag i en gammal bagarstuga och jobbar med mediaproduktion. Projektleder, skriver artiklar och webbtexter, skriver speakertexter till filmer, sköter kundkontakter och hanterar administration. Mitt företag är utspritt över tre orter i närheten, och vi har daglig kontakt via Skype med mera. Det hela fungerar utmärkt.

Den stora fördelen med landsbygden är, som jag sagt förut, närheten till naturen. Närhelst jag kör fast med en text, eller behöver utveckla en idé, tar jag med mig min smartphone ut på promenad. Alla kan nå mig, och jag får ro att tänka. Kan inte misslyckas.

”Landsbygd” nämns ofta i samma mening som ”utflyttning” och ”nedläggning”. Det är enkel matematik; ju fler som flyttar, desto mindre underlag för affärer och liknande – och desto fler nedläggningar. Men vad händer om fler fattar att teknik och landsbygd är en perfekt mix? Vad händer om fler flyttar hit? Vad händer med antalet närbutiker, skolor och dagis då?

Om du vill bo naturnära, och kan vänja dig av med tanken på närhet till allt, alltid, tycker jag att du ska överväga landsbygden. Du kommer sannolikt att behöva en bil för att ta dig till butiker med mera, men beroende på var du bor kan det räcka med en cykel. Här är förresten inte långt till allt på det tidsmässiga sättet – inom en halvtimme kan åtminstone jag ta mig till stadsmiljö, utan geografiskt sett.

Intresserad? Hör gärna av dig. Och du som redan är insåld på landsbygderiet, hör av dig du med så vidgar vi våra nätverk.

Sist passar jag på att ge argument för varför landsbygd är bra grejer. Klicka för att se mitt album med naturbilder.