Det digitala primära

Jag såg det häromdagen, hos teknikbloggaren Stefan Svartling; ordet ”Runkeeper walk”. Ett tidens tecken – och jag hade nog kunnat använt uttrycket själv.

Formuleringen ”Runkeeper walk” säger något. Det är inte bara en vanlig promenad/walk, utan det är en promenad som görs med motionsappen Runkeeper. Det Runkeeper gör är kort och gott att mäta den sträcka du går/cyklar/springer/rider etc.

”Runkeeper walk” säger mig att appen på sätt och vis är primär – att den promenerande mannen i första hand mäter upp sträckan, och i andra hand promenerar. Men det är förmodligen förhastat av mig att sätta någon sorts hierarki i uttrycket. Men. Ändå. Appen är en anledning till att få promenera.

Jag ser inget negativt i det här, ska sägas. Det är väldigt intressant, och jag tycker att det säger något om vår tid. Oavsett vad nu Stefan Svartling menade är vi många som blir extra taggade att motionera på grund av att vi dokumenterar våra promenader/löprundor. Och allt som ger extra motion är väl bra? Förutom att mäta sträckan lifeloggar jag gärna med Instagram, Facebook med mera. Promenaderna blir lite roligare – för jag kan dela med mig av dem på så många olika sätt. Ska förresten bli spännande att se vad Memoto innebär i detta.

I går var jag ute på promenad själv. För en gångs skull var inte Runkeeper igång. Det var när jag insåg det, och samtidigt kände en frustration över att jag missat att klicka igång, som jag tänkte på Svartlings kommentar om ”Runkeeper walk”.