Lättare och smalare

Jag har gått ner i vikt. Utan LCHF, LCHQ, 5/5, 7/2, 6/1 och allt vad det heter. Det jag gjort är att äta som ”vanligt”, men hålla koll på kalorierna.

Vi reagerade över att en kund blivit så smal helt plötsligt. ”Bantar du eller?” frågade kollegan lite skämtsamt, och så var det ju faktiskt. Men inte på det sätt som vi är vana vid att läsa om; äta äckligt pulver, tabletter som inte funkar, korkade dryga dieter eller grönsaksavkok.

Nej, i dessa tider finns det ju appar. Och det var precis vad ”bantningskuren” var: Shape Up. Idén är enkel: räkna kalorier och se till att inte äta mer än vad som är tillåtet. Den mängd du får äta beror på vad du väger, hur mycket du har ställt in att du vill gå ner och under vilken tid, hur gammal du är och om du är kvinna eller man. Och naturligtvis vilken livsstil du har. Appen kommer att ge dig ett tillåtet antal kalorier per dag, och det är upp till dig att följa rekommendationen.

Under de här veckorna som jag ätit efter vad appen tillåter har det gått förvånansvärt enkelt. Jag har aldrig gått och lagt mig hungrig, ätit både godis, ostbågar, chips och öl och i ibland beställt en pizza. Allting har fått planeras, förstås. Om det vankas festmåltid på kvällen har lunch och middag varit av lite lättare slag.

Appen har varit ett gissel att hålla på med. Efter ett tag blev jag jävligt less på den, helt enkelt. Men min envishet segrade. Lite roligare blev den när jag bestämde mig för att köra premium-versionen, som synkade med Runkeeper (löprundor, promenader och cykelturer förs automatiskt in i Shape Up), och som tillät att vanliga maträtter med mera är lättillgängliga. Den som menar allvar med sin bantning rekommenderas att köra på premium. Och ja, tyvärr blir det en massa vägning av maten.

20 september körde jag igång. 95-96 kg tung. I dag är det 16 november, och vågen stannade på 84,9. Helt ok vikt för en 190 cm man. Nu tänker jag köra utan appen ett tag, för att tillämpa de kunskaper jag fått under den här tiden. För det var främst för lärdomen som jag körde igång, trots allt. Och lärdomar har jag fått. Appen har fungerat både som uppslagsverk och personlig rådgivare. Några lärdomar:

  • Vårrullar är inte alls nyttiga ”grönsaksgrejer som man kan äta massor av”. Det är 150 kcal per rulle, och den dagen jag åt åtta stycken blev det en lång springtur…
  • Det är bra med en balans mellan protein, fett och kolhydrater. Jag äter betydligt mer grovt bröd och gröt numera. Kolhydrater äter vi rätt dåligt med annars.
  • Kaloribomber: vårrullar/thai- och kinamat generellt, räksallad (Rydbergs etc), chips, godis av alla de slag, mat från McDonalds, Max m.fl.

Så vad har jag då gjort annorlunda under bantningstiden, jämfört med hur jag levde innan? Främst är det snacksen på kvällen framför TV:n som fått stryka på foten. Jag har även ätit mindre portioner. Istället för att känna mig riktigt proppmätt efter en måltid, har jag gått därifrån med en behaglig känsla av tillfredsställelse och icke-hungrighet.

Nu börjar livet utan appen. Jag vill se om jag klarar av att hålla rätt kurs utifrån de lärdomar jag fått. Jag tänker träna som jag har gjort, unna mig godsaker ibland och leva ett liv som är värt att leva.

Sist vill jag nämna att jag gjorde detta för mig (och frun då), medan jag högaktningsfullt fortfarande är ointresserad av de eventuella ideal som närs av folk jag inte känner, eller inte bryr mig om. Ätstörningsrisk för Forslund: 0%. Barnen vet inte heller om att jag gått ner i vikt, vilket nog är bra.

1 svar på “Lättare och smalare

  1. @sannaisasun säger:

    Härligt jobbat! Skönt med någon som mår bra utan diet-vansinnet.
    Och så glad jag blev av att läsa att barnen inte vet. Ansvarsfullt. Det är så lätt hänt att de drar åt sig på fel sätt.
    Keep up the good work. 🙂

Kommentarer är stängda.