Ge Gagnef en naturprofil!

Under ett möte med Gagnefs kommun diskuterade jag, som företagare inom mediaproduktion, och Agneta Granath, från kommunen, de naturtillgångar som finns i Gagnef. Och att de borde vara intressanta för långt fler än vi som bor här. Det här är något Agneta med flera jobbat med länge, och som jag haft i bakhuvudet sedan ungdomen.

Gagnef är en kommun som har profilerat sig som en mötesplats. Inget fel med det, men jag tror att den lätt ses som en genomfartsled till Siljansområdet, Sälen och Borlänge/Falun.

Vilken är anledningen till att stanna här i Gagnef, förutom de olika evenemangen som anordnas (med stor framgång!) sommartid? Något helt klockrent svar kommer jag inte på, och då finns det ändå gott om bra saker i Gagnef.

Någon shoppingkommun är vi inte. Och även om det finns kulturarv även här i form av folkdräkter, fäbodar med mera så tror jag absolut att vi ska framhålla oss som en naturkommun. Det finns flera platser med vacker natur, som kommunen redan lägger en hel del krut på. Trolldalen, Änjansdalen och Lortån är bara några exempel. Perfekta som sevärdheter ur en ekoturism-synvinkel.

I Gagnef finns massor med bra fiskevatten. Fiske är ett folkligt intresse som kan utövas av allt från glada amatörer till proffs. Det som gör Gagnef lämpat för att bli en fiskekommun är att det finns en sådan bredd på vattnen. Lättillgängliga tjärnar med inplanterad fisk, trolska skogstjärnar och större sjöar av fjällkaraktär – och maffiga forsar för flugfiskeentusiaster – allt finns i Gagnef. Det finns redan en utmärkt hemsida med all tänkbar information, som tillhandahålls av de två fiskevårdsområdesföreningarna gemensamt. Klicka här för att komma till hemsidan

Och så har vi alla dessa skogar, rika med svamp och bär. Det är lätt att ta dessa för givna, men för en person som bott hela sitt liv i en storstad – och aldrig ens sett en tall i verkliga livet – är det en närmast exotisk upplevelse att gå på svamp- och bärplockning.

Redan i dag finns det kommuner i Dalarna med viss naturprofilering. Malung-Sälen, Orsa, Älvdalen. Men dessa kommuner ligger inte lika centralt som Gagnef, och det är en anledning till att jobba upp oss som naturkommun. Det finns i dag flera företag här som säkerligen skulle vinna på en naturprofilering.

Vad väntar vi på?

1 svar på “Ge Gagnef en naturprofil!

Kommentarer är stängda.