Ponkilonken och Didelidej

Så har jag gjort det igen. Försett ännu en människa med ett lätt absurt nonsens-smeknamn. Den drabbade denna gång är min son Leo.

Leo kallas Ponkilonken, och benämns även med det alternativa Lonken Ponk. Båda uttrycken kan spåras tillbaka till det rätt vanliga bebis-smeknamnet ponken (eller lillponken).

Jag har en vana att spinna vidare på smeknamn, tills de blir förvridna och inte alls liknar ursprungsorden. Ett annat exempel är Skomelen (kortform av Skommeli-Skopsa-Melen), som jag kallar en av katterna här hemma. Ordet skomel kommer från kamel, och jag tror jag gjorde någon sorts association till kameler på grund av något Gunnel (katten) gjorde för några år sedan.

Vi har en till katt, Rosmarie, som om vart annat kallas Rotsokolen och Rotso-Pika-Pilen. Eller Ribalbonen. Alla orden kommer från hennes ursprungliga smeknamn Rosen, men jag har ingen aning om hur det ledde till de mer avancerade namnen.

Om jag inte var orolig för att ni ska tro att jag är störd, skulle jag berätta att dessa katter även har flera olika sånger tilldelade sig. Dessa sånger är uppbyggda av variationer av ord, som kan beskrivas som regelbundna ramsor av nonsens. Alla med olika melodier.

Min dotter Alma kallas för Ploben eller Ploben Plibisson, vilket jag ska försöka sluta med nu när hon blir äldre. Ursprunget här är ordet bebis.

Det här sättet att leka med ord har jag sysslat med så länge jag minns. Som barn associerade jag inte utifrån ord, utan ansikten. Jag benämnde folk efter vad de ser ut att heta (vilket jag i och för sig inte slutat med, men numera håller tyst om – men nog vore det intressant att säga ”Du ser ut att heta Hondlar Burmedron” till en vd under ett affärsmöte?).

Som avslutning några smeknamn jag presterat genom åren. Vissa av dem är i samproduktion med min fru, som smittats av min ”sjukdom”.

Didelidej dobb Kansa (troligen det bästa – baserat på ett ansikte)
Farbror Lucia
Ponkilonken
Poblaren Panisson
Snobbar
Näppekråkan
Sele
Mippen
Skaller
Snariel
Fruetta
Rotsopikapilen
Riben Stin
Chibichoppen
Lejonklesa
Boffos
Basunhundarna (samlingsnamn för katterna)