Företagandets inverkan på varandet

Det finns några milstolpar i livet som förändrat mig mer än andra. Att driva företag är en av de viktigaste.

Det här med att driva företag var inte som jag trodde. Framförallt det där med att det förändrar mig så mycket som person. Den person jag är i dag är inte den jag trodde att jag skulle vara, innan jag blev företagare. Hänger ni med?

Den viktiga lärdomen är att ingenting kunde förutsägas innan jag kom in i det här sköna vansinnet. Det gick helt enkelt inte att föreställa sig. Det jag försökte föreställa mig var bara en förvrängd och läskigare version av att vara anställd. Jag tror inte det går att föreställa sig något utan referenser till tidigare erfarenheter, kunskaper eller en kombination av något av dessa.

Om du föreställer dig en blå gris gör du det för att du sett färgen blå några gånger, och djuret gris några gånger. Enkel addition. Men hur föreställer du dig något som är helt olikt det du gjort tidigare? Tja, du använder referenser som du tror att liknar det helt nya, och kombinerar med någon annan komponent som du hört sägas eller gissar att är en del av upplevelsen.

Hur ser det då ut på företagarutbildningar som hålls av personer som aldrig drivit ett bolag?  Ja, det tål att funderas på. Personligen vill jag gärna få information direkt från källan (en person som drivit ett företag), men frågan är om ens den kunskapen går att förmedla. Som jag upplevt det är det lika svårt att förklara för en icke-företagare hur det är att driva företag, som att förklara för en person utan barn hur det är att vara förälder. Det måste upplevas.

Kanske är det det sistnämnda som är en av de viktigaste lärdomarna för mig inom företagande. Jag trodde en gång i tiden att det gick att läsa sig till allting, och att det gick att tänka ut i huvudet hur praktiska saker skulle vara i verkligheten. Det tror jag inte längre. Mitt förhållningssätt till verkligheten och till mig själv har blivit mer konkret, målinriktat.