Mina favorittjänster del 2: Trello

Mitt jobb skulle inte fungera utan Trello. Denna fantastiska, flexibla och enkla tjänst har revolutionerat arbetssättet inom företaget. Rekommenderas varmt till alla som jobbar i projekt tillsammans med andra, men även till dig som behöver hålla ordning och struktur på dig själv och ditt arbete.

Idén med Trello: Genom att flytta kort mellan olika listor hålls ordning på vilken del i arbetsprocessen du befinner dig. Som default finns ”Todo”, ”Doing” och ”Done”, men det går att döpa listorna till vad som helst. Själv använder jag listorna Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Gör, samt Klart.

Längst ner i Trellos struktur finns korten. Ett kort är vanligtvis en uppgift, som ”Göra klart speakertexten”. Varje kort kan innehålla en eller flera todolistor, ha filer bifogade på sig, bäst före-datum och även kommentarer. Ovanför korten i nivå finns listorna. Varje lista innehåller ett eller flera kort (korten kan flyttas mellan olika listor). Ovanför listor finns Boards (mitt board innehåller de listor jag nämner i första stycket). Ovanför boards finns den högsta nivån: organisation.

Men jag råder dig till att strunta i att försöka förstå min beskrivning av tjänsten. Skapa ett konto och testa istället. Det är fantastiskt enkelt, lättbegripligt och intuitivt. Gratis, dessutom (helt obegripligt). Till skillnad från många todo-appar och liknande visar Trello även det du gjort klart, något som är bra för självförtroendet. Ja, om du inte arkiverar dessa kort/listor då…

[singlepic id=25 w=320 h=240 float=]

Jag minns inte riktigt hur vi gjorde på Year Zero innan Trello, men det var en ohelig allians av Google Docs (som det hette då), Dropbox och mailkaos. Vi testade en hel hög med projektledningstjänster, men inget av dem föll oss i smaken. Klassisk projektledning funkade på mig, som är en textbaserad akademisk skrivbordsnisse – men det blev stopp i maskin för de herrar som helst ville ha mindmaps som todolistor.

I dag skickar vi betydligt färre mail mellan varandra i företaget. Vi kan ju för all del prata med varandra, men det stjäl onödigt med tid. Dessutom sitter vi oftast på olika håll och jobbar, och vid olika tider. Trello tickar på hela tiden. Genom att prenumerera på notiser från alla listor och boards blir vi ständigt uppdaterade om vad de andra gör. Om vi vill. Det finns en bra backlog på händelser som kan läsas i ett svep.

Naturligtvis går Trello att synka både framåt och bakåt med olika tjänster. Kolla in befintliga  recept på IFTTT eller Zapier, eller skapa egna.

2 svar på “Mina favorittjänster del 2: Trello

Kommentarer är stängda.