Dan Forslunds bästa appar 2014

Jag önskar er ett gott nytt år genom att lista de bästa apparna/tjänsterna 2014. Min förvissning är nämligen att de kommer att hålla även för 2015 års behov.

Först några inledande förklaringar:

  • Jag använder Mac och iPhone/iPad. Det är ur det perspektivet jag skriver som användare. De flesta appar/tjänster finns till Android och Windows, men jag kan inte gå i god för att de är lika bra på de plattformarna (har ej testat). Alla länkar för nedladdning är Apple-relaterade.
  • Med ”bästa” menas inte ”bästa nya”. Jag går endast efter vilka appar jag personligen gillade att använda mest under 2014.
  • Det som jag ansett vara för självklart har inte tagits med. Facebook, Spotify, Instagram, Twitter, Dropbox, Apples Calendar/iCalendar

Då kör vi. Dela gärna vidare länken om du hittar något av värde.

Skrivande och anteckningar

Evernote – kungen av anteckningar, som ser till så att jag alltid har koll på vad som sades på möten, mina idéer och även används att skriva journal, bloggutkast samt stycken till böcker. Evernote har jag skrivit om förut. | Ladda ner (iOS) gratis | Ladda ner (Mac) gratis

Pages – Apples egen tjänst för produktion av dokument. Finns som utmärkt app i Mac, iOS samt även webbaserad (vilket innebär att du kan låta personer som inte använder Pages läsa och tycka till). Pages används främst för att skriva offerter och dokument till kunder. | Ladda ner (iOS) | Ladda ner (Mac)

Drafts – För snabba idéer. Drafts har galet många delningsmöjligheter. Själv skickar jag mest till Evernote, men även till iMessage/SMS och sociala nätverk. Det har kommit en ny version av Drafts, som jag inte har inhandlat. Ganska talande att föregångaren hamnar bland favoriterna. | Ladda ner

Scrivener – Bästa tjänsten för att skriva böcker och manus. Punkt. | Finns tyvärr endast för dator (ännu), laddas ner här för cirka 300 kronor

Pixter – kopiera analog text med mobilen. Visst är det jobbigt att copy paste inte funkar på old school-saker som papper? Den här appen löser problemet genom att omvandla fotograferad text till digital dito. Bra träffsäkerhet om ljuset och vinkeln är rätt. Pixter fungerar inte på handskriven text. | Ladda ner

GTD/produktivitet och företagande

Trello – världens bästa todo. En bra todolista är mer än checkboxar. Trello är som digitala post it-lappar med välstrukturerade ramar. Tillsammans med Evernote en tjänst som har förändrat mitt sätt att vara. Här har jag skrivit mer om Trello. | Ladda ner gratis

Lift – håll vanorna vid liv. Vill du låta nyårslöftena bli beständiga? Använd Lift. Själv har jag skrivit dagligen i över ett år, mediterar som en del i vardagen, motionerar och promenerar och uttrycker tacksamhet dagligen, bland annat. Lift påminner mig. Numera erbjuder Lift även coaching, så det är den startsidan länken leder till. |Ladda ner

1Password – slipp komma ihåg lösenord. Den här appen finns för både dator och platta/mobil. Jag använder den bara i iPhonen pga att den stödjer fingeravtrycksläsare. Tillsammans med nyckelringen för lösenord i iCloud gör 1Password livet lättare och roligare (och säkrare, eftersom det går att ha krångligare lösenord när man slipper komma ihåg dem). | Ladda ner (iOS) Ladda ner (Mac)

Documents – en hubb för molntjänster. Vissa dokument ligger på Dropbox, andra på Drive och ytterligare några i iCloud. Documents kan öppna dem allihop, ladda upp och har dessutom en trevlig läsare/uppspelare. | Ladda ner gratis

Billogram – enklast möjliga fakturering. Numera skickar jag fakturor på fem minuter, från mobilen. Så var det inte när vi använde mer traditionella faktureringsprogram i företaget. | Ladda ner gratis

Mediakonsumtion

Podcasts – inspiration rakt in i örat. Apples egen app är det som inspirerar mig mest just nu, eller snarare gör det möjligt. Podcasts kan jag lyssna på medan jag gör annat, och därför blir det av. Så gott som varje morgon inleds med en promenad och podcast. Entrepreneur On Fire och Tim Ferris ljuder ofta i huvudet, men även Filosofiska rummet, Kropp och själ eller blandat meditation/Tao/buddhism. | Medföljer iOS 8. Behöver ej laddas ner.

Feedly/Pocket – bra artiklar i störningsfritt format. Jag prenumererar på artiklar med Feedly och skickar de som ska läsas vidare till Pocket. De bästa sorteras sedan vidare till Evernote när jag klickar på ”Favorite” (tack vare IFTTT). Ladda ner Feedly för iOS gratis | Ladda ner Pocket för iOS gratis

Omni – bästa svenska nyhetstjänsten, utan konkurrens. På fem minuter blir jag uppdaterad på läget i Sverige OCH världen. 2014 blev året då jag började bry mig mer om världen (på gott och ont), och det är till stor del tack vare Omni. Ladda ner gratis

IMDB – bästa filmkollen. Jo, den gamla trotjänaren förtjänar att nämnas. Appen till iPad är lysande, framförallt för tittande på trailers.Ladda ner gratis

Kommunikation

Facebook Messenger – bästa meddelandetjänsten. Det är kul att använda Facebook Messenger. Dessutom går det att ta en bild/film i chatten utan att den sparas i kamerarullen (japp, iMessage – lär av detta).Ladda ner för iOS gratis

Mailbox – bästa mailklienten. Varför är Mailbox bäst? 1) För att du kan skjuta upp mail 2) För att det går snabbt att gå igenom inkorgen 3) För att allt kan göras med tummen. Ladda ner gratis

Vardags

ShopShop – shoppinglista som funkar. Jag och frun har provat massor med lösningar, men det har fallit på synken. Det blir extra påtagligt när det står sex liter mjölk i kylskåpet. ShopShops synk körs via Dropbox, vilket betyder att den faktiskt funkar, och är blixtsnabb. Men se till så att du har täckning i matbutiken, och då menar jag inte på bankkontot. Ladda ner för iOS gratis

Waze – pålitlig GPS. Waze visar vägen, och anpassar sig efter rapporter från andra trafikanter. Och folk rapporterar faktiskt (även jag, eftersom det är enkelt). Endast en gång har jag åkt fel med Waze (det visade sig finnas två byar på skånska landsbygden som hette exakt lika, och som låg tre mil från varandra), och det kan ju knappast sägas om vare sig Apples navigeringssystem eller Googles.Ladda ner gratis

Spel till iOS

Minecraft Pocket Edition – enkelt och beroendeframkallande byggande. | Ladda ner

Best Fiends – typ Candy Crush Saga, fast med figurer som levlar upp och onda sniglar. | Ladda ner gratis

Wordbrain – hitta ord. | Ladda ner gratis

Goat Simulator – stånga folk, låt som getter gör och slicka på saker. Ja, jag betalade faktiskt för detta. Och det var kul i 30 minuter. Sexåriga dottern är dock helt såld på det. | Ladda ner


Det var allt.

Gott nytt 2015! Mitt enda löfte är att fortsätta åt det håll jag är på väg. Jag lovar även att fundera över om den här bloggen ska bli engelskspråkig, om jag ska starta en till blogg som är engelskspråkig, eller om jag ska börja översätta mina inlägg. Kom gärna med input i kommentarerna eller till @yearzeroswe på Twitter.

1 svar på “Dan Forslunds bästa appar 2014

  1. S-A säger:

    Awesome! Rackarns bra att få tips från en man som de-facto använder sig av the apps in questions! Tack! 🙂

Kommentarer är stängda.