Minnesbuntar

Ibland tillåter jag mig att besöka det förgångnas platser. Dessa platser har gemensamt, att de spelat en viktig roll i mitt liv på något vis, eller så råkade de fastna i minnet för att de blev förknippade med någon doft, något ord eller kanske rentav ett ansiktsuttryck.

Mina minnen är ofta buntar av perceptioner, det är väl så minnen fungerar antar jag. Vissa låtar bär tydliga bilder av platser. Platserna är ibland sedda ur en speciell vinkel, just avstigen från bussen, från sittande på en gräsklippare eller gående längs en speciell gata. Vädret som var den aktuella dagen, då bunten av perceptioner skapades, är ibland inkluderat och ibland inte.

Minnena är som rörliga GIF:ar fast med ljud. Inte speciellt långa sekvenser, men det är lätt att bli sittande med en loop. Kanske går det att förnimma något mer ur minnet om det spelas upp många gånger, tänker jag. Och stirrar intensivt inåt.

Bästa triggern för en minnesbunt är att uppleva något av de komponenter som ingår i bunten. Om jag hör låten ser jag platsen, om jag besöker platsen hör jag låten.

Många buntar är efterkonstruktioner. Spelar det någon roll? Om jag minns fel. Om nostalgin bygger på en förvriden uppfattning, en generalisering, en ren lögn.