Ta din kunskap med dig i allt du gör

Ta din kunskap med dig i allt du gör

Det är ofta i råden till andra som den kommer, visdomen. Den som egentligen är ämnad för en själv. Denna gång lyssnar jag på mitt eget råd: ta din kunskap med dig i allt du gör.

”Skit i kommunikationstramset”

Jag diskuterade yrken och framtid med en person i min inre krets, och jag påpekade hur mycket extra tid det tar att börja om med något helt nytt. För jag har själv många gånger tänkt ”skit i det här jävla kommunikationstramset, skrivandet och den personliga utvecklingen, elektroniken och tekniken – jag ska bli bonde eller trädgårdsmästare”. Men jag sansar mig alltid.

Kan vara värt risken – eller inte

Priset för att börja om helt är många års arbete, från noll. Och du klättrar uppför ett berg som du kanske inte ens vill bestiga – det vet du ju först efteråt. Men visst kan det vara värt risken också. Det vet du inte heller förrän efteråt. Så hur mycket av en gambler är du, och hur många år vill du gambla med?

Bedriva jordbruk som en storyteller

Men det slog mig, mitt i detta funderande, att en ju i princip aldrig börjar från noll. En omstart för mig som bonde behöver inte bli tabula rasa. För jag kommer att ta med mig mina skills som skribent, som storyteller, filmskapare och produktivitetsidiot. Jag kommer att bedriva jordbruk som en storyteller. Exakt vad det innebär i praktiken får ni gärna spekulera om i kommentarerna, men jag kommer inte på något just nu i alla fall.

Triumfera

Så vad kan du konkret ta med dig från detta? Jo, du ska aldrig sträva efter att börja om från noll när du gör något nytt. Ta med dig den du är, dina skills, från förr – och triumfera i dina nya uppgifter genom att korsbefrukta ditt nya yrkesområde med något oväntat. Det är så du sticker ut i mängden, utvecklar ditt yrke och leder vägen.

Omgiven av idioter – recension

Sent omsider har jag läst denna populära bok, som kort och gott kan sammanfattas som: en beskrivning av personlighetstyper. I min recension kommer jag inte att referera alltför mycket, utan tycker istället att du ska läsa boken. För den är läsvärd. Klicka här för att komma till författarens sida om boken

Bakgrund

Författaren Thomas Eriksson utgår från DISA-modellen, som bygger på Carl G Jungs typlogier och William Moulton Marstons forskning. Enkelt beskrivet står varje bokstav för en egenskap; Dominans, Inspiration, Stabilitet och Analys. Eller fyra färger: röd, gul, grön och blå. Om du vill veta mer om detaljerna får kolla på författarens hemsida: http://thomaserikson.com/

Delar in i färger

Till en början var jag skeptisk till boken. Den inledde på ett lite styltigt sätt, stelt. Typiskt svenskt i brist på bättre beskrivningar. Jag är van att att läsa amerikansk litteratur om personlig utveckling, och där är det betydligt mer dynamiskt i såväl språk som innehåll. Jag var också skeptisk till att författaren tycktes vilja dela in människor i endast fyra olika typer; den röda dominanta självsäkra, den gula sociala inspirerande, den gröna lugna och konservativa, och den blå analytiska tystlåtna.

Besvarad kritik

”Men Myers Briggs är mycket bättre!” hade jag i bakhuvudet en bra bit över halva boken, tills Thomas Eriksson förklarade att man faktisk kan vara flera färger. Det sa han inte från början. Några få är enfärgade. De flesta är tvåfärgade, och några är trefärgade. Ingen är fyra, inte i detta system. Sedan förstod jag att Myers Briggs tagits fram utifrån samma forskning, och där försvann även den kritiken. Nu började han även bli ledigare i sitt sätt att skriva, och tog roliga exempel om släktingar och arbetskamrater med olika färger.

Igenkänning

Det är en väldigt bra bok. Jag både gnisslade tänder och skrattade vid beskrivning av de olika typerna. Mycket igenkänning av främst gult beteende, som jag alltid har haft väldigt svårt för. I princip går det ut på att socialisera istället för att få saker gjorda, och att påbörja projekt men aldrig avsluta dem. En gladlynt trivselperson som är ”all play but no work”. Även den blå typen störde jag mig på i sin detaljfokus och, precis som den gula, inte lyckas få saker gjorda – snarare analyserar och researchar den här personen sönder, och upphör aldrig att ställa frågor. Den gröna? Ja, konflikträdd och osjälvständig, men däremot omtänksam – se där ytterligare en typ som jag stört mig på genom åren.

Få skiten gjord – mitt folk

Sista typen, röd, har jag alltid gillat. Buffliga ledartyper som inte lindar in budskap brukar komma bra överens med mig. Jag vill få skiten gjord med minimal research, noll sidospår och diskussioner om folks fritidsintressen och utan att behöva tänka på folks känslor. Även om det handlar om mina känslor. Ja, det är väl en hel del rött i min personlighet helt enkelt.

Är jag blå utåt?

En tid innan jag läste den här boken hade jag en diskussion med en person som rekommenderade den. Jag hade då gjort testet och fått resultatet ”mest röd”, vilket han inte tyckte passade. Jag var solklart blå. När jag läste boken var det med viss förundran, då det visade sig vad den blå filuren är för en. Perfektionist, analytisk, extremt detaljfokuserad, logisk, korrekt och överhuvudtaget väldigt fyrkantig. Den typiska ekonomen eller programmeraren tänkte jag. Kanske ger jag ett sånt intryck? Jag är introvert och ganska mycket stenansikte, så det kan jag förstå. Men jösses vad jag inte är blå. Avskyr detaljer, blir hellre klar med silvertejpad lösning än att det ska vara korrekt, otålig så att jag snudd på lyfter undan folk framför i rulltrappan, och så är jag känslostyrd. Jag är logisk också, men den delen kommer i andra hand, efter att känslan fått bestämma.

Rödgrön eller grönröd, och är det gult med?

Jag skulle tro att min personlighet är först och främst röd och grön (oklart vilken fördelning), där jag kombineras av de motsägelsefulla krafterna otålighet, dominans, rak kommunikation, och människokännedom, känslor och en förmåga att bygga upp aggression inombords. Men hur kommer min fantasifulla kreativa sida in? Gult? INFJ heter typen jag oftast blir i Myers Briggs system, och till syvende och sist är det systemet mer ingående, om än mycket krångligare, detaljerat och ointressant att sätta sig in i, än det här med färger.

Läs och förstå din omgivning

Nå, läs boken. Du kommer att förstå din omgivning bättre. Det är den stora behållningen med denna korta bok (ca 300 sidor i pocketutgåvan). Jag funderar nu på att läsa även Omgiven av psykopater, av samma författare.

Skapa utrymme

Skapa utrymme

Bland det värsta jag vet är när yttre stress tvingar fram misstag och slarvigt beteende hos mig själv.

Som i dag, då ständigt uppmärksamhetssökande hos sonen fick mig att skrapa näsan när bakluckan på bilen stängdes. Eller när barnens dåliga tålamod kräver agerande direkt, och får mig att prata med mat i munnen (vilket jag avskyr). Ni som har barn känner säkert igen er.

Men stresshetsandet är inte begränsat till endast barn. Det finns gott om vuxna som pockar på uppmärksamhet, pratar konstant och vill ha besked utan betänketid.

Hur ska vi göra med dessa individer? Ska vi slå dem på truten och hoppas att de lär sig? Ska vi gå och muttra över att de borde veta bättre, och önska oss en bättre verklighet? Nej, det vettigaste är att skapa sig ett förhållningssätt till detta irriterande beteende.

Jag hade först tänkt skriva en steg för steg-bloggpost om detta, men insåg sedan att det egentligen bara är ett enda steg som är viktigt: att skapa utrymme.

Med utrymme menar jag i första hand betänketid, men det kan röra sig om rent fysiskt utrymme också. En möjlighet att göra saker i lugn och ro helt enkelt.

Så vad gör du med personen som kräver besked nu? Säger till hen att besked kommer, men inte direkt. Ge en deadline själv.

Vad gör du med andra personer som inte förstår att du behöver ditt utrymme? Förklara det. ”Jag kan inte tänka just nu”. ”Jag behöver skaffa delar”. ”Jag behöver läsa på”. ”Jag behöver ringa X”. Förklara vad du behöver göra, och sätt ett datum när du ska återkomma.

Vad gör du med barnet som vill ha den där leksaken som inte existerar, och som vill ha den nu? Det är en svårare fråga. Be barnet göra något som tar tid, och som gör att du får en stunds sinnesfrid. Be om en teckning på leksaken eller något i den stilen. Förklara hur pressen på dig får dig att känna, och be om att få äta upp maten i fred, så kan ni googla sådant som inte finns efteråt.

Genom att skapa utrymme ökar chansen att det du planerar att göra blir av hög kvalitet. Det är din sinnesfrid det handlar om, och ditt anseende. Den som sätter gränser för sin kommunikation får respekt, och uppfattas professionell. Var inte rädd för att uppfattas som otrevlig.

Getting Things Done

Getting Things Done

GTD-metoden är grunden i det jag gör, dels för egen del, och dels för det jag hjälper andra med. GTD betyder Getting Things Done och kommer från David Allens bok med samma namn.

GTD-metoden är enkel. Allens bok är en riktig tegelsten, men det viktigaste kan formuleras i en bloggpost som denna. Målet är att tömma huvudet från ”kom ihåg” och använda det till något bättre – nämligen att vara produktiv.

1) Töm allt som ska göras, från tankar till noter till memos och mail, rakt in i en inbox. Kör på tills precis allt finns där i.
2) Gå igenom den digra skörden. Släng det som är irrelevant. Lägg det som är relevant i listor som ”i bilen”, ”på jobbet”, ”sommarstugan” med sammanhang som är vettiga för dig.
3) Prioritera dina uppgifter. Märk efter hur mycket energi varje uppgift kräver, och hur lång tid den tar att göra.
4) Gör uppgifterna efter prio.
Läs mer utförligt på Wikipedia
Ditt GTD-system blir som en blomma, och kommer att behöva kärlek. Se till att regelbundet gå igenom listorna. Fyll på nya idéer i din inkorg, och avsätt tid för att då och då sortera in nya uppgifter i ditt levande system.

Själv använder jag Trello för att tillämpa GTD-metoden. Klicka här om du inte är bekant med Trello.

Då jag arbetar i fler än ett sammanhang, är det en bra hög med boards jag är aktiv i. Det är inte helt optimalt, men jag jobbar på att renodla systemet. Jag använder en lista som inbox, dit jag även har kopplat en mailadress (för att vidarebefordra in mail i mitt system). Övriga listor är sådant som är relevant, som ”väntar på” (för pågående kommunikation), ”i dag” och ”veckan”.

GTD-metoden fungerar även för personer som vill ha ett mer analogt arbetssätt med block och penna, whiteboard, post it-lappar eller liknande. Följ bara metoden utan undantag, och vips är det mer ordning i ditt liv. David Allens bok är ärligt talat rätt tråkig, men du kommer inte att ångra att du har läst den.

Polaritet ger dynamik

Polaritet ger dynamik

Yin och yang, manligt och kvinnligt, plus och minus, ont och gott. Dualitet genomsyrar vårt sätt att vara och vårt sätt att förhålla oss till världen.

Jag lyssnade nyligenWay Of The Superior Man, av David Deida, efter ett tips från en god vän. Boken bygger på att samspelet människor emellan fungerar bäst om de två polerna manligt och kvinnligt finns representerade, oavsett vilka kön det rör sig om.

Exempelvis är det manliga uppstyrt, strukturerat, strävande efter tystnad. Det kvinnliga är fritt, kaotiskt och livfullt. Någon värdering läggs inte i uppdelningen, för poängen är att dessa två motkrafter behöver varandra för att det ska finnas en balans i tillvaron (precis som själva idén med Yin och Yang).

Den som känner för att debattera om huruvida författaren har rätt eller inte, kan kontakta författaren. Själv köper jag den här idén, samtidigt som jag är fullt medveten om att saker och ting växlar. Ibland företräds det manliga av en kvinna, och det kvinnliga av en man – det är liksom oväsentligt.

Den stora poängen är att båda polerna måste finnas representerade, annars blir det ingen livfullhet i ett förhållande. Om båda strävar efter neutralitet kommer det inte att finnas någon som helst dynamik, spänning eller kraft.

Det jag tar med mig som man i ett äktenskap, är att jag alltid behöver vara det som min fru inte är – och vice versa. Det gäller att läsa av varandra och hålla en tydlig kommunikation. Om jag är trött och sur på barnen kan hon gå in och vara stark, tålmodig. Nästa dag kan det vara tvärtom.

Polaritet är en symbolik jag tar med mig även i andra sammanhang. Den som är lyhörd kan fylla den roll som behöver fyllas, därför kan den födde ledaren ibland fungera bättre som en sidekick – om positionen redan är upptagen. Den tyste i bakgrunden kan bli sagoberättaren, och krigaren kan bli en helare. Bäst av allt blir det förstås om rollen överensstämmer med personlighet.

Boken rekommenderas, naturligtvis. Jag lyssnade på denna version, som tycks vara lite ”flummigare” och annorlunda än ursprungsutgåvan. Funkade med mig i alla fall.

10 vardagliga livstips

10 vardagliga livstips

Fullt upp, eller bara ostrukturerad och ineffektiv? Olycklig? Stressad? Här kommer 10 tips för att förenkla och förbättra liv och vardag.

1: Planera

Bestäm i förväg vad som ska göras, och när samt av vem. När det är dags att göra finns det inget att grubbla över.

2: Undanröj alla hinder

Du behöver inte läsa på och krångla. Se till så att det som ska göras kan göras, när det är dags. Om sovrummet ska dammsugas, planera in att plocka upp alla tygkrokodiler från golvet i förväg.

3: Ta bort en onödig tingest varje gång du går genom ett rum

Sköt det här och det blir aldrig stökigt. Om det inte finns något att ta bort, kolla nästa rum.

4: Gör allt som tar två minuter eller mindre direkt

Det tar nästan längre tid att skriva upp vissa uppgifter, än att göra dem.

5: Räkna med hjärnsläpp

Lägg fram det som behövs för att göra en uppgift i förväg. Räkna med att du annars glömmer av alla små beståndsdelar. Det här är sant speciellt för morgonaktiviteter. Lägg den viktiga mappen med papper nära dörrhandtaget, och minska risken för att den glöms bort.

6: Sätt kommunikationsstopp

Låt inte folk avbryta dig när du gör något viktigt. Säg ”jag är upptagen, skicka ett meddelande” till den som fysiskt pockar på uppmärksamhet, och låt bli att svara i telefon om du inte är villig att ge den som ringer din fulla uppmärksamhet. Var inte tillgänglig jämt. Var den som väljer vem som får din tid.

7: Planera in tomrum

Lägg in tider i kalendern där ingenting ska göras. Ta tiden att reflektera och gärna skriva journal. Utan dessa existentiella oaser är risken överhängande att du rusar iväg åt fel håll likt en hund som jagar glassbilen.

8: Meditera

Få känslor och fysisk oro under kontroll. Skapa en mental sköld mot impulsivitet och reaktivitet.

9: Motionera

Fysisk aktivitet ger en massa boost i huvudet. Plus att det är bra för din fysiska hälsa. Du behöver inte tok-fysa. En promenad i skogen gör underverk.

10: Utöva tacksamhet

Bara genom att leta efter något att vara tacksam över får dig att tänka på ett annat sätt. Leta rätt med saker och ting, inte fel.