Några korta ord om ångest och acceptans

Några korta ord om ångest och acceptans

Det är lätt att drabbas av panik när ångesten slår till. Jag menar då inte panikångest, utan känslan av att du vill få bort ångesten snabbt. 

Obehagligt med ångest

Det är väldigt obehagligt med ångest. När den slår till är det lätt att tänka att den måste bort. Jag måste bort. Det måste bli bra igen, snabbt.
Felet med att falla in i detta, är att det skapas en jämförelse mellan ”det dåliga nu” och ”det bra som var innan”. Jämförelser är grunden till allt lidande. Sluta jämför.

Vad ska då göras istället?

Låt ångesten vara där den är. Sluta önska dig bort från situationen. Sluta jämför och sluta tänk på det där braiga idealtillståndet som du inte har just nu. Släpp bara taget, och gör något annat.

Låt den jobbiga släktingen packa ihop

Tänk inte heller ”haha ångest, du kan inte ta mig” eller ”jag är oberörd” eller någonting annat alls som har med värderingar att göra. Bara låt den hållas, som en irriterande släkting som vägrar åka hem. Om du sluta kämpa emot kommer den där släktingen till slut att packa ihop, och åka.
Konsten att förebygga stress – det är svårare än du tror

Konsten att förebygga stress – det är svårare än du tror

Många är de driftiga personer som faller offer för stress. Inte bara de som kraschar in i väggen av utbrändhet, utan även de som lider av dagliga icke-förgörande doser av livskalitets-tapp. Varför har jag inte hamnat där? Intolerans har räddat mig.

Långvarig stress, vilka konsekvenser har den?

Efter att jag har pratat med flera som drabbats av utbrändhet har jag fått lära mig att stress ger riktiga fysiska skador. Vi pratar alltså biologiska skador, som kanske aldrig läker. Det här är inget som går att vila sig frisk från, eller åka på spa och ”bota”. Den som hamnar i utbrändhet blir på sätt och vis aldrig sig själv igen. Den som vill läsa mer om utbrändhet kan göra det här.

Intolerans för minska och motverka stress?

Ja, vad menar jag med detta? Anledningen till att jag inte blir så påverkad av stressande, är för att jag blir förbannad av att känna mig jäktad. Jag sparkar bakut direkt, och attackerar de eventuella personer som försöker pressa mig. Jag ter mig möjligen föga sympatisk i andras ögon, men mår bättre än om jag låtit mig hunsas.

Ångesten gav mig en sköld

Tack vare ångesten lärde jag mig att hantera jobbiga psykiska påfrestningar, och som en bonus fick jag en sköld mot stressigt liv. Detta var innan livet var speciellt stressigt, och detta blev en fördel för mig. Nu när det är fullt upp, har jag de mentala skyttevärnen på plats. Redan i ett tidigt skede kommer signalerna, och därför är det sällsynt att jag glömmer bort att vila upp mig – men det händer.

Så kan du träna upp dig

Medvetenhet är egentligen den främsta nyckeln i detta. Träna din egen medvetenhet med meditation, men se även till så att personer runt dig säger åt dig om du jobbar för mycket. Du kommer kanske inte att lyssna på dem. Därför behöver du dessutom ha en planering, som du måste följa. Om det blir för mycket ”hinner inte planera” bör du verkligen planera.

Några andra viktiga punkter:

  • Rör på dig – träna både styrka och kondition
  • Ät hälsosam mat och undvik för mycket kaffe, alkohol, framförallt socker och tobak (ja, det där visste du redan)
  • Sov ordentligt – jag siktar på sju timmar per natt, men brukar åtminstone hamna på över sex timmar
  • Reflektera – ju mer du ”kör på”, desto mindre medveten är du om ditt eget liv. Och vad ska du ha livet till om du inte ens är uppmärksam på att det händer?

Prata med såna som du

Jag är den planerande, strukturerade typen. Såna som jag har inte problem med stress lika ofta som de mer spontana personerna. De mer spontana personerna har dessutom en tendens att lyssna mindre på såna som inte är spontana. Fundera över om du känner någon som är ”som du” och som har haft problem med stress. Bjud ut den personen på lunch och fråga om stressigt liv, jobb med mera.

Varningssignaler – se upp med dessa

  • Säger du ”det är mycket nu” ofta? Det gör ofta ostrukturerade personer. Läs mer i denna artikel.
  • Sover du dåligt?
  • Känns ditt liv meningslöst?
  • Känner du att att du inte riktigt vet varför du gör saker?
  • Har du tänkt ”det är bara tillfälligt” de senaste åren?Innerst inne vet du nog om du är i farozonen. Troligen har någon redan varnat dig, mer än en gång. Ta hjälp innan det är för sent.

Om du vill ha hjälp för att vara redo innan det händer, ta gärna kontakt med mig så kan vi avgöra om min hjälp skulle funka för dig. Ta kontakt här. Dela gärna artikeln till någon som du tror att behöver läsa den.

”Det är mycket nu” – en indikator på att du behöver agera

”Det är mycket nu” – en indikator på att du behöver agera

Jag brukar i regel alltid säga ”det är din planering som suger” till personer som säger att ”det är mycket nu”. Den senaste tiden har jag funderat över anledningar till att känna sig överväldigad, och här är vad jag tänker kring detta. Helhetstänket finns med i det jag erbjuder i min coachning, som du kan läsa mer om här.

Första anledningen – din planering suger

Ja, den som agerar utan att planera kommer inte att veta när hen är klar, hur långt det är kvar eller ens exakt vad som ska uppnås. Dessutom behöver det som motsvarar planering – att lösa uppgiften teoretiskt – göras samtidigt som uppgiften ska göras. Det blir en multitasking i varje steg, något som är ineffektivt.

Andra anledningen – du är ofokuserad

Den som låter sig störas kommer att jobba sämre. Återigen är problemet multitasking. Om du har notiser igång eller låter andra personer störa dig kommer du att jobba sämre. Stäng alla dörrar och våga uppfattas som en trist eller otrevlig person. Uppfostra andra personer hur du vill kommunicera. De första två anledningar till känslan av ”det är mycket nu” kan alltså sammanfattas med ineffektivitet.

Tredje anledningen – för många järn i elden

Det kan faktiskt vara så att du med rätta känner att det är mycket nu. I regel handlar det inte om arbetsbörda i sig, utan om att du gör uppgifter som skiljer sig för mycket åt. Om du är fotograf, smed, lärare och går en kurs i snickeri samtidigt kommer du att känna dig överväldigad. Det är för att din hjärna måste hoppa mellan flera olika områden. Fokus är lösningen. Gör inte bara en sak i taget, gör en sorts sak i taget.

Fjärde anledningen – du glömmer att varva ner

En kropp som inte vilar kommer att bli stressad lättare. Dåligt med sömn, för lite dötid, för tråkigt liv, för lite inspiration – du måste fylla på banken med den valuta som passar för dig. En del gillar ensliga promenader under stjärnorna, en del gillar att umgås med goda vänner. Gör det som får dig avslappnad. Det inkluderar omoraliska övningar.

Femte anledningen – du prokrastinerar

Den som skjuter upp saker kommer till slut att få ett berg av ”att göra”, och det som över tid hade varit enkelt åtgärdat kommer att bli arbetsamt att slutföra. Det här är besläktat med dålig planering. Kom ihåg hur man äter en elefant – en bit i taget.

Sjätte anledningen – du rör dig inte och äter dålig mat

Fysisk hälsa är viktig. Den som sitter på arslet hela dagarna mår sämre, punkt. Då menar jag även mentalt. Ta åtminstone en promenad om dagen. Men hårdare fysisk aktivitet är att rekommendera.

Sjunde anledningen – du oroar dig

Den som har fokus på allt som varit jobbigt tidigare i livet och/eller saker som komma skall, kanske kommer, kanske inte kommer, som sker vid en eventuell katastrof, är fel ute. Genom att lösa problem som du kanske aldrig ställs inför, och problem som är för sent att lösa, slösar du med tid och energi. Dessutom skapar du en känsla av vanmakt och apati. Vi som har ångest brottas ofta med detta. Lösningen finns i punkterna ovan. Den som planerar väl, tänker på sin hälsa och varvar ner kommer att oroa sig mindre. Tror ni att jag är kung på allt detta och sköter mig exemplariskt? Nej, knappast. Alla behöver vi ständigt jobba med dessa olika områden. Ibland kommer svackor, men det är bara att fortsätta köra på. En dag eller vecka som vanskötts betyder inte att vi behöver lägga ner helt.

De elementära delarna av produktivitet tas för givna

De elementära delarna av produktivitet tas för givna

Produktivitet måste vara enkelt. Även fast jag anstränger mig för att vara så krångelfri som möjligt, hamnar jag likväl i fällan med avskräckande detaljer. Jag talar ett språk som exkluderar de som verkligen behöver mina kunskaper.

“Preaching for the quire”

När jag pratade med en vän på fredagskvällen insåg jag att mycket tas för givet kring produktiva ideal. Jag glömmer att de som behöver mest hjälp, är de som inte ens vet vad produktivitet är. ”Preaching for the quire” kallas det på engelska. Det är i mångt och mycket vad jag, och andra som skriver om ämnet, sysslar med.

Konsten att nå de oinvigda

De som håller med och tycker att jag gör bra skit, är inte den målgruppen jag borde sikta på. Visst får de säkerligen någon bra tanke av mina bloggposter och videos ibland, men detta är ändå personer som redan vet nyttan med att vara effektiv. De jag borde sikta på är människor som mår dåligt, och som inte ens vet att produktivitet skulle göras deras liv bättre.

Från tanke till papper

Så, ett exempel. Det gäller att få ut saker ur huvudet och ner på papper. Eller in i ett system för att få saker gjorda. En elementär del av produktivitet, ett första steg i GTD-metoden. Så självklart att det glöms bort i själva steget. Men jag kan garantera att den som inte ser detta som självklart, är en person som skulle bli så enormt tacksam om någon lyckades förmedla det till hen.

Detta blir svårt

Mitt fokus framledes bör alltså bli att inte skriva till andra produktivtetsnördar i första hand. Wow, vad svårt. Detta kommer att påverka min bok, som alltjämt arbetas på.

Akta er för komplicerade tjänster för produktivitet

Akta er för komplicerade tjänster för produktivitet

När jag jobbar med produktivitet är det alltid enkelhet som vägleder. Så få detaljer som möjligt. Detta för att verktygen inte ska ta fokusen från det som ska göras.

Mer komplicerat är inte bättre

Trello är ett av de verktyg jag fastnat för. Så enkelt, men ändå så kraftfullt. Jag ser dock flera alternativ som marknadsförs i mitt Facebook-flöde just nu, som försöker locka mig med ”för dig som växt ur Trello” och liknande. Dessa försök lyckas inte, för ingenting vinner över mig genom att vara mer komplicerat.

Enklare=mindre administration

Detaljer och kontroll på detaljer är definitivt inte den rätta vägen att gå när det gäller produktivitet. Snarare ska det vara så enkelt som möjligt. Varför? För att ju enklare verktyget är, desto mindre administration kommer att krävas för att sköta ditt verktyg. Visst kommer ett mer fulländat verktyg att ge en bättre kontroll, men det kommer också att kräva mer tid på hantering av projekt och liknande.

Målet med produktivitet är alltid att få saker gjorda

Vitsen med alla projekthanteringssystem är att få saker gjorda, men de är ofta designade på ett sätt som gör att hanteringen av dem tar för mycket tid från själva arbetet. När du väljer ett system är det alltid mellan kontroll och action du väljer. Mer kontroll, mindre action. Vilket som är bäst, är upp till dig. Var dock medveten om att mer administration inte alltid betyder mer kontroll.

Hinder för din produktivitet, och vad du kan göra för att undanröja dem

Hinder för din produktivitet, och vad du kan göra för att undanröja dem

Produktivitet är i princip att undanröja hinder av olika slag, varken mer eller mindre. Det är en närmast mekanisk rörelse, som kommer att ligga närmare 100 procent verkningsgrad ju fler hinder som undanröjs. Därför listar jag här nedan några av de utmaningar/hinder som försämrar din produktivitet.

Orealistisk uppskattning av arbetsbördan

Oavsett hur produktiv du är, kommer ett projekt att misslyckas om bedömningen av mängden arbete som krävs har underskattats. Under planeringsdelen bör det därför tas i beaktande vilken den uppskattade arbetstiden är, och då ska det inte göras några lyckokalkyler. Utgå från värsta scenariot.

Så gör du för att undvika detta:
Utgå från den tid det brukar ta att göra en uppgift av den här typen, under de bästa av omständigheter. Försök sedan komma på vad som kan gå fel, och hur lång tid det tar att lösa varje problem. Alternativt lägger du på 40-50 procent på den beräknade tiden.

Oklara arbetsuppgifter/bristfällig arbetsbeskrivning

Den som inte vet vad hen ska göra, kommer att jobba därefter. Ju mer förvirring det finns kring en arbetsuppgift, desto mer energi kommer att gå åt till funderingar istället för att självsäkert göra klart uppgifterna. Se det som en vattenslang med hål i. Ju mer förvirring, desto fler hål längs vägen. När förvirringen är total kommer det inget vatten fram till munstycket.

Så gör du för att undvika detta:
Kommunicera klart innan du börjar jobba. Det får inte finnas några oklarheter. Vet du exakt vad som ska göras, vad som ingår i arbetet och när det ska vara klart? Vet du vad som ska göras när du väl är klar, vem som ska ta emot resultatet? Om inte, red ut detta innan du börjar jobba.

Distraktioner och störningsmoment

De flesta distraktioner är självförvållade. Vi har notiser igång i mobilerna (och diverse andra pling påslagna), har öppen dörr så att människor kan komma och störa oss och svarar i telefon om någon ringer. Den som ska göra ett viktigt arbete kan inte tillåta sig att bli störd!

Så gör du för att undvika detta:
Notiser ska stängas av, ja helst ska de enheter som riskerar att störa oss stängas av helt. Dörrar ska låsas. All teknik som piper och låter på andra sätt ska tystas. Ofokus är i sig en distraktion, och det är lätt hänt att vi går in på sociala medier eller nyhetssidor istället för att jobba (detta gäller oss som jobbar med dator och liknande). Stäng därför, om möjligt, av internetförbindelsen helt. De som inte jobbar med dator kanske har andra störningsmoment igång, som till exempel en radio. Av med den. Lås garagedörren, gör vad som krävs. Var inte rädd för att uppfattas som otrevlig! Förklara hur viktigt ditt projekt är.

Bristfälliga metoder och/eller verktyg

Fel verktyg kan vara otroligt ineffektivt. Såga ner en ek med en vanlig fogsvans istället för en motorsåg, och du kommer att hålla med mig. Samma sak gäller metoderna som sådana. Kanske är ditt arbetssätt inte bra, trots att du har använt det så länge.

Så gör du för att undvika detta:
Våga pröva nytt. Ifrågasätt det gamla. Men framförallt: titta på hur andra framgångsrika personer gör. Lär av dem och utveckla nya metoder som får jobbet gjort. Identifiera effektiva verktyg och använd dem. Motstå känslan av att det är ”fusk” eller går för lätt. Du ska få jobbet gjort, punkt. Vissa yrkesgrupper hänger kvar vid det gamla och känner en heder inför sitt hantverk, men den som vill bli effektiv och produktiv måste kunna bryta med det gamla och omfamna det nya.

Bristfällig kunskap

Om du inte vet hur du ska lösa uppgiften hamnar du ungefär i samma problem som med en oklar arbetsbeskrivning. Det finns en stor poäng i att motgångar och okunskap kommer att driva fram nya erfarenheter, men då får du räkna med att inlärningsprocessen sänker din produktionstakt oavsett. Kanske behöver du utbilda dig innan du sätter igång?

Så gör du för att undvika detta:
Det ska inte undvikas. Att inse sin okunskap kring ett ämne innebär ett steg framåt på andra sätt, men det måste accepteras. Planeringen behöver ändras och anpassas till detta.

Bristfällig planering

En god planering innebär att det finns tydligt beskrivna arbetsuppgifter, tydliga deadlines och ett syfte. Det finns helt enkelt inget att tveka på. Naturligtvis tar den som ska göra uppgifterna hänsyn till deadlines och annat, och utför enligt bestämt. Om du känner dig det minsta osäker kring planeringen, och börjar grubbla under produktionen – stoppa arbetet direkt. Du behöver planera först. Om projektet inte är solklart ska du inte börja arbeta.

Så undviks detta:
Avsätt god tid till planeringen. Den ska vara så bra att du kan se framför dig vad som ska göras, steg för steg. Ju mer du planerar, desto mindre tid tar produktionen. Du blir mer självsäker och kan jobba på med fokus. Då går det snabbt. Så fort tankarna kommer in i bilden blir det problem.

Fel fokus

Genom att inte tänka igenom syftet ordentligt kan du lätt hamna i en situation där en hel del saker görs på kort tid, och du kan känna dig produktiv – men du gör fel saker. Falsk produktivitet. Research är en av de farligaste sysslorna, eftersom det verkligen kan upplevas som ren nytta att plöja artiklar eller YouTube-klipp. Samma sak kan vi som bygger system råka ut för. Sorterande och definierande, inställning av appar och annat – det är ingenting annat än prokrastinering – att fly från det som egentligen ska göras.

Så undviks detta:
Hoppa aldrig på någon impuls att göra något annat än det du har planerat att ska göras. Om det uppstår behov av att göra andra saker, notera dessa och fortsätt sedan med det du skulle göra. Framförallt om det nya spontana spåret är något som är kul, då bör du ha tränat din inre alarmklocka att ringa. ”Kul” är ofta en fiende till produktivitet.

Lathet

Ja, bekvämlighet och lathet förtjänar att nämnas. Det är lätt att strunta i en uppgift, eller att skjuta på den, för att den är tråkig. Den som vill få planerade saker gjorda måste stå ut med att alla uppgifter inte är roliga.

Så undviks detta:
Väx upp. Du är inget barn som måste ha roligt hela tiden, eller? Ha ditt syfte i bakhuvudet hela tiden, och tänk på att varje steg är ett steg närmare målet. Om syftet inte lockar till action kan du fundera på om det där projektet verkligen ska bli av.

Fysiska orsaker

Ibland säger kroppen ifrån. Den kanske är trött, har fått för lite mat eller fel sorts mat, du kanske inte har sovit ordentligt och slarvat med hälsan. Då går det sämre att jobba.

Så undviks detta:
Ät nyttigt. Jag rekommenderar LCHF. Sov ordentligt på nätterna. Gör sådant som du blir glad av, som att slappna av med de du tycker om, se på serier och spela spel, lyssna på musik. Just det, vi ska inte pressa på dygnet runt för då tappar vi sugen. Och så behöver kroppen träning. Kombinera kondition och tunga lyft. Även hjärnan ska ha sitt, så meditera dagligen och jobba med ditt mindset. En konstruktiv attityd vinner i längden. Kärlek och närhet är viktigt, så det slutliga tipset är att kramas, kyss din partner och sexa loss lite helt enkelt.