Sluta distrahera dig själv – stäng av notiserna

I detta tidevarv av stress och utbrändhet är det viktigt att påpeka att en hel del av det är självförvållat. Vi har nämligen försett oss själva med en stor källa till distraktioner och tappad fokus: notiserna i mobil, dator, surfplattor och klockor.

Notiserna är vardagsmat

Det är ett evigt surrande och plingande för de flesta av oss, på ett sätt som inte var fallet för tio år sedan. Ändå var vi stressade som själve fan redan 2008. SMS, Facebook, Insta, Snapchat, Kik, mailen – och så ringer fanskapet ibland också. Numera surrar det på våra handleder också. Ja, jag är lika skyldig som du. 

Ta kontroll och stäng av eländet

Jag såg en dokumentär en gång, där en hjärnforskare hävdade att vi ständigt är i beredskapsläge på grund av de där notiserna och ljuden. Samma läge som soldater som väntar på att gå in i strid. Detta på grund av det eviga plingandet och surrandet. Jag vet inte om det är sant, men jag vet att det är irriterande att bli störd stup i ett. Komma tillbaka från fokus, och vara beredd. För oss som är högkänsliga är det förmodligen extra lätt att bli störda.

För något år gjorde jag slag i saken och stängde av mailnotiserna. Ingen jävel borde förväntas att sitta och vara beredd på mail konstant. Kolla denna källa till glädje och eufori morgon lunch och kväll – det räcker. Det var ändå läskigt att inte ha full kontroll, ifall någon kund skulle bli sur om svaren dröjde mer än en timme. Jag dräpte notiserna från Facebook också, plus Snapchat, Instagram och så avinstallerade jag en del onödigt krafs som Viber.

Vilken blev effekten?

Inledningsvis var det rätt jobbigt att inte veta när de där notiserna kom. Men rätt snart fattade jag det absurda i att alltid behöva se när någon gav en lika på senaste kattbilden, eller kommenterade den där ryska dynamitfilmen. En frid infann sig. I dag är det vardagsmat att inte alltid ha koll på det rätt oviktiga.

Jag har förklarat för andra att de får mer gjort om det stänger av pling och notiser, och några arma själar har jag hunnit frälsa så här långt. De flesta tackar mig för idén med att alltid ha ljudlöst. Varför ska det plinga? Eller durra med vibrationerna?

Kontroll över kommunikation ger ökad produktivitet

Ingen ska kunna avbryta dig i ditt arbete utan ditt eget samtycke. Det är ett ideal vad gäller kommunikation. Att få vara ostörd är en väldigt viktig del i att vara produktiv, och här ingår avstängda notiser. Den som lär sig att du svarar snabbt, kommer att fortsätta störa dig. Den som förstår att din tid är dyrbar kommer istället att undvika att störa dig.

Om du är ostörd kan du fokusera bättre, och får mer gjort. Det är därför du ska vara ostörd. Och det är därför du ska stänga av kommunikationsvägarna in. Dessa öppnas när du själv godkänner det, och på dina villkor. Det ger en trygghet att ha kontroll över sin kommunikation, vilket innefattar radiotystnad från notiser och pling.

Stäng av skiten redan idag. Bjud dig själv på produktiv sinnesfrid. Vill du ha hjälp att ta kontroll och nå harmoni? Läs mer härHär kan du läsa mer om stress.