Konsten att förebygga stress – det är svårare än du tror

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.2″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.2″]Många är de driftiga personer som faller offer för stress. Inte bara de som kraschar in i väggen av utbrändhet, utan även de som lider av dagliga icke-förgörande doser av livskalitets-tapp. Varför har jag inte hamnat där? Intolerans har räddat mig.

Långvarig stress, vilka konsekvenser har den?

Efter att jag har pratat med flera som drabbats av utbrändhet har jag fått lära mig att stress ger riktiga fysiska skador. Vi pratar alltså biologiska skador, som kanske aldrig läker. Det här är inget som går att vila sig frisk från, eller åka på spa och ”bota”. Den som hamnar i utbrändhet blir på sätt och vis aldrig sig själv igen. Den som vill läsa mer om utbrändhet kan göra det här.

Intolerans för minska och motverka stress?

Ja, vad menar jag med detta? Anledningen till att jag inte blir så påverkad av stressande, är för att jag blir förbannad av att känna mig jäktad. Jag sparkar bakut direkt, och attackerar de eventuella personer som försöker pressa mig. Jag ter mig möjligen föga sympatisk i andras ögon, men mår bättre än om jag låtit mig hunsas.

Ångesten gav mig en sköld

Tack vare ångesten lärde jag mig att hantera jobbiga psykiska påfrestningar, och som en bonus fick jag en sköld mot stressigt liv. Detta var innan livet var speciellt stressigt, och detta blev en fördel för mig. Nu när det är fullt upp, har jag de mentala skyttevärnen på plats. Redan i ett tidigt skede kommer signalerna, och därför är det sällsynt att jag glömmer bort att vila upp mig – men det händer.

Så kan du träna upp dig

Medvetenhet är egentligen den främsta nyckeln i detta. Träna din egen medvetenhet med meditation, men se även till så att personer runt dig säger åt dig om du jobbar för mycket. Du kommer kanske inte att lyssna på dem. Därför behöver du dessutom ha en planering, som du måste följa. Om det blir för mycket ”hinner inte planera” bör du verkligen planera.

Några andra viktiga punkter:

  • Rör på dig – träna både styrka och kondition
  • Ät hälsosam mat och undvik för mycket kaffe, alkohol, framförallt socker och tobak (ja, det där visste du redan)
  • Sov ordentligt – jag siktar på sju timmar per natt, men brukar åtminstone hamna på över sex timmar
  • Reflektera – ju mer du ”kör på”, desto mindre medveten är du om ditt eget liv. Och vad ska du ha livet till om du inte ens är uppmärksam på att det händer?

Prata med såna som du

Jag är den planerande, strukturerade typen. Såna som jag har inte problem med stress lika ofta som de mer spontana personerna. De mer spontana personerna har dessutom en tendens att lyssna mindre på såna som inte är spontana. Fundera över om du känner någon som är ”som du” och som har haft problem med stress. Bjud ut den personen på lunch och fråga om stressigt liv, jobb med mera.

Varningssignaler – se upp med dessa

  • Säger du ”det är mycket nu” ofta? Det gör ofta ostrukturerade personer. Läs mer i denna artikel.
  • Sover du dåligt?
  • Känns ditt liv meningslöst?
  • Känner du att att du inte riktigt vet varför du gör saker?
  • Har du tänkt ”det är bara tillfälligt” de senaste åren?Innerst inne vet du nog om du är i farozonen. Troligen har någon redan varnat dig, mer än en gång. Ta hjälp innan det är för sent.

Om du vill ha hjälp för att vara redo innan det händer, ta gärna kontakt med mig så kan vi avgöra om min hjälp skulle funka för dig. Ta kontakt här. Dela gärna artikeln till någon som du tror att behöver läsa den.[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]