Det räcker inte med produktivitet – du behöver ett syfte

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.2″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.2″]

Vad ska du ha din produktivitet till?

Det får aldrig bli ett självändamål med produktivitet. Din produktiva livsstil ska vara fordonet, men det behövs en destination. Ett syfte. Ett varför.

Den produktiva livsstilen är inte svaret

Det måste finnas ett varför i ditt liv. En anledning till att du gör det du gör, går den extra milen och kämpar lite hårdare. En produktiv livsstil handlar om något bortom dina enskilda verktyg – det är en helhet och en filosofi att följa – precis som minimalism eller stoicism. Men den produktiva livsstilen är inte svaret. Den är bara hur, inte varför.

Vad är ett varför?

Samla frimärken, driva företag, laga mat, rulla cigarrer, skriva böcker – egentligen allt som skapar mening i ditt liv. Kanske är det en sak, kanske är det flera saker. Och till mina skeptiska vänner: kanske är det ifrågasättandet av konstruktiva förslag som är din mening. Kanske är det jakten och idisslandet av vad som är mening, som är din mening. För du behöver din mening om ditt liv inte ska kännas meningslöst.

Hur upptäcks varför?

När människor frågar om meningen med livet är det just ett varför de söker. Detta varför ligger inte speciellt ofta och väntar på att resoneras fram, utan är något som förädlas med tiden. Framförallt genom att du testar och avfärdar. Genom att du gör fel, subtraherar. Upptäcker. ”För att jag vill uppleva mening” är en nyckel på vägen. Vad ger dig mening? Ja, vad är det som får munnen att le, kroppen att pirra, drömmarna att blåsas upp likt magiska tankeballonger?

Låt produktivitet hjälpa dig finna

När du lever en produktiv livsstil är det för att du bestämt dig för att du vill maximera det som känns meningsfullt i ditt liv. Rutiner och hjärndött arbete avverkas på så kort tid som möjligt för att du ska kunna göra det där ditt hjärta brinner för, och göra det så ofta som möjligt.

Vad är meningsfullt?

Jag var en gång med på en övning där vi skulle sitta vakande vid en sjö under natten. En spännande övning som ledde till en märkligt fridfull upplevelse. Jag slumrade till, och väcktes av något som kändes som en röst inifrån: gör det du tycker mest om, och gör det så ofta du kan. Det var svaret på min fråga vad jag borde ändra i mitt liv. Och sedan dess har jag tagit mitt skrivande till en helt annan nivå.

Om du saknar ett varför

Jag känner flera personer som kämpar med ett kall, ett varför. ”Jag är ingen passionerad person” kan det låta. Risken är att den inställningen, besattheten av att hitta sitt syfte, leder till en ”analysis paralysis”. Skit i att leta. Genom att sluta grubbla och istället fokusera på att renodla ditt liv och utveckla en produktiv livsstil ökar du chanserna att snubbla på mening längs vägen.

Vad är egentligen mening?

Mening behöver inte vara att vilja bli astronaut sedan barndomen. Mening är en känsla av trivsel i livet, och av att vara till nytta. Det kan du få av att spela tv-spel, umgås med dina närmaste eller av att lära dig krav maga. Det är individuellt. Låt dig inte luras av idén om att alla föds med ett syfte.

Läs mer om varför du ska vara produktiv här
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]