Varför ska vi vara produktiva? Spelar det någon roll?

[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”3.2″][et_pb_fullwidth_post_title meta=”off” featured_image=”off” text_color=”light” text_background=”on” text_bg_color=”#000000″ _builder_version=”3.2″ meta_font=”||||||||” background_color=”#000000″ title_font=”||||||||” title_font_size=”34px”][/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.2″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_image src=”https://danforslund.se/wp-content/uploads/2018/09/christine-donaldson-643679-unsplash.jpg” _builder_version=”3.2″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.2″]

Efter en del strul med ombyggnaden av min hemsida är jag nu åter. Under den tid som har gått har jag funderat en hel del på varför vi ska vara produktiva, och fått en del insikt.

Jag har en brokig skara människor i bekantskapen, och långt ifrån alla tycker att det här med produktivitet är lika viktigt som jag. Precis som i samhället i stort finns de personer som anser att livet ska vara en enda nöjestripp. Då menar jag inte bara otåliga barn som inte klarar ens några minuters tråk – detta är i allra högsta grad ett vuxenproblem med. Men – jag kommer inte att gå runt och döma nöjeslystna människor, så vida jag inte råkar bry mig om dem. Då vankas kärleksfull utskällning.

Varför är då produktivitet viktigt?

Under min lilla paus har jag insett en sak, och det är kopplingen mellan ångest/depression och produktivitet. Inte så konstigt, då det var tack vare ångesten som kaoshjärnan jag till slut förstod att ett målmedvetet ”inrutat” liv var en viktig pusselbit i välmåendepusslet. Den som inte känner sig produktiv mår inte bra. Det är den enkla insikten. ”Men jag känner massor med människor som inte är produktiva som inte mår dåligt!” invänder någon snabbt. Ja, ur din synvinkel ja.

Nu får du allt förklara vad du menar, Forslund din tölp!

Det jag menar är att den där personen som du definierar som icke-produktiv kan te sig som en latsäck i dina ögon (och i mina). Men så länge personen i fråga inte misslyckas med sina ambitioner kommer hen att må bra. Det handlar helt enkelt om individuella målsättningar. Jag känner exempelvis en grym kock som jag haft äran att bli bjuden på mat av vid några tillfällen. Han förespråkar livets goda snarare än nit och självspäkande produktivitetshets (som det säkert ter sig för honom). Men saken är den, att han lever sin passion och är extremt produktiv i sin rätta miljö.

En oproduktiv vän

Jag träffade en annan vän. Han var däremot inte nöjd med att aldrig lyckas att få saker gjorda. Ändå får han absurt mycket gjort, mycket mer än jag. En sån där heminredar-typ som man får dåligt samvete av att besöka ens. Men där överensstämde inte målsättning med resultat, och därför var han på väg mot utbrändhet istället för att fröjdas över sina framgångar. Det där med produktivitet handlar alltså väldigt mycket om inställning. För övrigt kanske jag ska coacha den där vännen.

Vad är det att vara produktiv?

Att vara produktiv är att få sina utvalda viktiga saker gjorda. Vilka de utvalda viktiga sakerna är, det är helt individuellt. Många vet inte vilka de viktiga sakerna är, eller har inte upptäckt dem än. Detta i sig kan skapa ångest och nedstämdhet. Måste man ha viktiga utvalda saker för att leva ett gott liv? Jag tror det, men är inte säker.

Effektivitet vs produktivitet

Sist, en bra grej från coachen Johannes Hansen. Han var med i Framgångspodden och pratade om vad som skiljer effektivitet från produktivitet. Effektivitet är att göra något på så kort tid som möjligt, men det behöver inte leda till resultat. Exempelvis rensa mailkorgen. Produktivitet är däremot att så effektivt som möjligt uppnå önskat resultat. Produktivitet är effektivitet+ett förutbestämt mål.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]