Planering får dig att må bättre

Under några dagar har jag känt mig nedstämd. I detta tillstånd är det lätt hänt att försöka hitta förklaringen i omvärlden. Själv har jag lätt för att skylla på den omvärld som sipprar in i min harmoniska bubbla via nyhetskanaler. Detta går dock att avvärja. Planering löser det mesta.

Bra planering tar död på känslan av bristande kontroll

Nedstämdhet kommer, framförallt för oss med ångest, från en känsla av bristande kontroll. Detta är dock bara en känsla. Din reella kontroll är troligen densamma oavsett, men humöret kan lätt påverka sinnesstämningen, som i sin tur styr det du själv uppfattar som verkligt.

Känsla av bristande kontroll behöver tas på allvar. Det enda rimliga är att du helt enkelt skapar en känsla av kontroll. Detta görs genom planering. Själv förespråkar jag GTD-metoden, som du kan läsa mer om här.

Planera och få en struktur

Nu sitter jag här och mår betydligt bättre. Detta beror på två viktiga anledningar.

  1. Jag kollade över min planering. Detta innebar att jag gick igenom de viktiga saker som behöver göras den närmaste tiden. Jag kollade över mina egna projekt, styrde upp skolveckan åt barnen och satt deadlines på det som ska göras. Jag såg även till att slänga bort irrelevant information som låg och skräpade, samt checkade av saker som redan var gjorda. Även pågående kommunikation hanterades.
  2. Jag fick saker gjorda. Jag satte mig in i ett pågående projekt, som funnits i huvudet ett tag som ett frågetecken. Därefter utfördes en rad av de uppgifter som kunde göras direkt. Sådant som beror på andra aktiverades genom påbörjad kommunikation.

Kontroll leder till glädje

Anledningen till att jag nu mår betydligt bättre, är för att jag bevisade för mig själv att jag har kontroll och är en handlingskraftig man. Den som får saker gjorda mår bättre, kort och gott. Den som låter uppgifterna och projekten ligga och vänta mår sämre. Få skiten gjord. Må bättre. Sjukt enkelt.

Vi människor har en benägenhet att, trots detta löjeväckande självklara, ändå låta bli att planera och agera. Vi skyller dessutom vår störda inre harmoni på nyheter, politiker, vädret och aktiekursen. Dumt. Ibland kanske det är någon av de externa faktorerna som ligger bakom, men så länge vi inte kan kontrollera dem är det slöseri med tid. Ta tag i det du kan. Må bättre.