Stress som substitut för mening

Minska stress och få mer tid att tänka efter. Det låter lockande först, men den där eftertanken kan avslöja en brist på mening. Stressen är ett effektivt sätt att dölja ett svart hål i livet.

Minska stress är lättare än att finna mening

Minska stress är inte speciellt svårt egentligen. Jag har skrivit en herrans massa inlägg om produktivitet här i min blogg, och det är inte partikelfysik det handlar om. Planera väl, gruppera uppgifterna, gör en sak i taget. Låt dig inte störas, låt dig inte störa dig själv. Ställ krav, var tydlig, vila, motionera och sköt om dig. Följ dessa tips och du kommer väldigt långt.
Finna mening är desto svårare. Många av oss ägnar våra liv åt vad jag skulle kalla ersättningsaktiviter, istället för-aktiviteter. Livet ägnas åt tillfällig förströelse istället för det som vi innerst inne vill hålla på med. En passion, munktillvaro i bergen, ett liv som artist, samla på ostronskal, ja vad vet jag. Varför? För att det tar emot att göra det rätta, för att det är viktigt. För att ett misslyckande skulle vara jobbigt, smärtsamt.

Fimpa stressen ändå

Problemet är att komma över barriären, att våga skapa tomrum i livet, tt våga få tid med sig själv, för att upptäcka att livet hittills bestått i att trampa själsligt vatten. Lägg ner illusionen om hur upptagen du är, sluta skapa dig ersättningsaktiviteter och gör endast det viktiga. Var ärlig och skoningslös mot dig själv. Syna bluffen. Sluta skyll på ditt hektiska liv, för det kan du rensa och varva ner när som helst.

Tror du mig inte? Upp till bevis

Om du på allvar menar att du inte kan minska stress, för att du är så viktig eller för att universum beror på dig: kontakta mig. Jag hjälper dig att varva ner livet och tvingar dig möta dig själv. Enda förbehållet är att du måste göra precis som jag säger, utan bortförklaringar. Dessutom behöver du vara beredd på vissa jobbiga insikter.