Några enkla produktivitetstips

Jag gillar produktivitet. I ärlighetens namn går det ibland överstyr, och fintrimmandet av systemen blir som en sjuka – som i slutändan inte är produktiv i sig. Varför lägga ner timmar på den perfekta rälsen, om det inte finns något tåg som ska åka där?

I den här posten riktar jag in mig på de små nyanserna, sådant som i sig är väldigt små justeringar men betyder mycket i längden. De är tillsammans mer effektiva än den fortsatta jakten på den perfekta todo-appen, arbetsflödet eller kommunikationskedjan.

Så få inboxar som möjligt

Se till att inte ha sjutton olika appar och anteckningsblock som fångar upp informationen och uppgifterna. Det skapar oreda och risken ökar att du missar något. Det värsta är när du desperat behöver en speciell anteckning, och inser att det finns minst fem olika ställen du kan ha sparat den på. Själv skickar jag alla anteckningar till Evernote, även inscannade anteckningar från papper, räkningar och viktiga mail.

Var återhållsam med nymodigheter

Skaffa inte nytt för att det är kul, utan bara när det behövs. Fira varje app du kan kasta bort, använd en anteckningsbok åt gången.

Stäng av kommunikation

Blockera alla kommunikationsvägar in när du behöver vara fokuserad och jobba på. Förklara gärna för de som troligast hör av sig att du kommer att vara upptagen mellan tiden X och Y.

Släpp perfektionen

Det är bättre att få något gjort, än att det blir perfekt. Du kan alltid fila i efterhand, på något som en gång har körts från start till mål. Tänk dig att trädet måste växa upp, innan du friserar dess krona till en gris.

Allt behöver inte göras direkt

Skjut upp det som inte är viktigt. Skjut upp det som är halvfärdigt, om det finns något viktigare som behöver göras. Och du, det är inget måste att svara på alla frågor på Facebook direkt.

Strunta i det oviktiga

Strunta i att svara om det ringer en person som inte har med dina prioriterade åtaganden att göra. Ignorera chattmeddelanden som inte rör det prioriterade. På Facebook kan du ställa in så att endast en utvald grupp människor ser att du är online. Lägg bara prioriterade kontakter i den gruppen.

Styr personers kommunikation som det passar dig

Be personer som ber dig om saker att själva agera. Be dem maila, SMS:a och liknande om du inte har tid.

Planera

Boka in allt. Även fritid. Ju mer som inte ligger i huvudet och skvalpar, desto bättre. Att ha en fullmatad kalender skapar varken stress eller instängdhet, om det är du själv som har lagt in allt. Snarare ger det en känsla av frihet, då du i betydligt mindre utsträckning behöver fundera över vad det nu var du skulle göra, om det var något du hade glömt eller liknande.

Gör så lite som möjligt

Produktivitet handlar inte om att göra mer, mer, mer. Det handlar om att få saker gjorda på kortast möjliga tid, så att det finns mer tid till att göra ingenting. Din hjärna behöver ha kul och vila, och insupa inspiration. Låt den göra det. Ägna livet åt roliga och utvecklande saker. 12-timmars arbetsdagar tröttar ut hjärnan och ger ett sämre resultat samtidigt som din produktivitet minskar – en ond cirkel av ineffektivitet.