Ta din kunskap med dig i allt du gör

Det är ofta i råden till andra som den kommer, visdomen. Den som egentligen är ämnad för en själv. Denna gång lyssnar jag på mitt eget råd: ta din kunskap med dig i allt du gör.

”Skit i kommunikationstramset”

Jag diskuterade yrken och framtid med en person i min inre krets, och jag påpekade hur mycket extra tid det tar att börja om med något helt nytt. För jag har själv många gånger tänkt ”skit i det här jävla kommunikationstramset, skrivandet och den personliga utvecklingen, elektroniken och tekniken – jag ska bli bonde eller trädgårdsmästare”. Men jag sansar mig alltid.

Kan vara värt risken – eller inte

Priset för att börja om helt är många års arbete, från noll. Och du klättrar uppför ett berg som du kanske inte ens vill bestiga – det vet du ju först efteråt. Men visst kan det vara värt risken också. Det vet du inte heller förrän efteråt. Så hur mycket av en gambler är du, och hur många år vill du gambla med?

Bedriva jordbruk som en storyteller

Men det slog mig, mitt i detta funderande, att en ju i princip aldrig börjar från noll. En omstart för mig som bonde behöver inte bli tabula rasa. För jag kommer att ta med mig mina skills som skribent, som storyteller, filmskapare och produktivitetsidiot. Jag kommer att bedriva jordbruk som en storyteller. Exakt vad det innebär i praktiken får ni gärna spekulera om i kommentarerna, men jag kommer inte på något just nu i alla fall.

Triumfera

Så vad kan du konkret ta med dig från detta? Jo, du ska aldrig sträva efter att börja om från noll när du gör något nytt. Ta med dig den du är, dina skills, från förr – och triumfera i dina nya uppgifter genom att korsbefrukta ditt nya yrkesområde med något oväntat. Det är så du sticker ut i mängden, utvecklar ditt yrke och leder vägen.