Sluta med allt som stjäl energi

Då och då har jag mina perioder där jag slutar med åtaganden, klipper band till det förflutna och rensar bort bekantskaper som tömmer min energi. Det här är en viktig utrensning som räddar mig från utbrändhet.

Ja-sägare bränner ut sig oftare

Nej-sägare blir nog inte lika ofta utbrända som ja-sägare. Det har jag inga belägg för, men med tanke på vilka av mina bekanta som gått in i den berömda väggen verkar det förhålla sig så. Jag säger ofta ”vi kör”, så kanske stämmer det inte riktigt med hur andra uppfattar mig. Men det är inte den typen av ja-sägande som jag har svårt för, utan snarare det självuppoffrande ja-sägandet. Det där ja-sägandet där man egentligen vet att det inte finns tid, men ändå vill vara snäll.

Inga nya ja

Jag säger ändå ja till tveksamheter ibland. Hur ska jag annars kunna utvecklas utanför min egen lilla bubbla? För att kunna säga ja till nya saker, behöver jag därför säga nej till gamla. Således har jag droppat två åtaganden, ett ideellt och ett ”extrajobb”. Något som känns väldigt bra. Den här gången säger jag dock inte ja till något nytt, utan väljer att fördjupa det befintliga. Och så säger jag mer ja till mina barn och nära och kära.

Så vet du att du ska säga nej

Hur vet jag vad som ska sägas nej till? Enkelt, det ger mindre än det tar. Om det är pliktskyldigt och varken kul eller utvecklande – sluta. Om du har hållit på länge och egentligen är less – sluta. Obs! Solklara nej kan ibland maskera sig som osäkerhet. Det kan vara skuldkänslor som får dig att fortsätta. Det är ingen bra utgångspunkt.

Rensa bort personer – sköt det snyggt

Det är sällan rekommenderat att rensa bort människor genom att slå igen dörren hårt. Enklare är att bara sakta trappa ner kontakten, både för dig och den andra parten. Kanske är det så att den andra personen vill slippa dig med. Låt distansen växa naturligt, utan drama. Kanske hittar ni tillbaka efter en stund paus, kanske är det dags att bryta för gott. Oavsett vad – du lever bara en gång, och alla relationer ska vara givande för båda parter. Våga bestämma dig för avslut.