Bästa sättet att ta sig ur ett hål: sluta gräva

“If you find yourself in a hole, stop digging” sa en gammal amerikansk skådespelare vid namn Will Rogers. Frågan till dig som läser detta är: gräver du några hål i ditt liv just nu?

Sunk cost bias

Det finns en kognitiv bias som kallas ”sunk cost bias” (även känd som ”sunk cost fallacy”, och som går ut på vägran ge upp, med hänvisning till att så mycket jobb redan lagts på projektet. Ett försök att jobba igen den investering som orsakat minusresultat. Det är i princip vad det handlar om i symboliken med hålet och grävandet.

Envishet ger resultat

Det finns en ära i att aldrig ge upp, ”köra ända in i kaklet” som en del säger. Det är ju uthålligheten som ger framgången, har mången entreprenör sagt genom tiderna. Jag håller med dem, för bortom envishet och hårt arbete finns det alltid ett resultat som kan bli verklighet.

Slösa inte bort tiden

Det finns en annan sanning också, att livet är kort och att tiden är dyrbar. Att vi ska ta tillvara på varje sekund, och inte slösa bort på sådant som inte ger något. ”Fail fast” säger entreprenörer av samma sort som de jag refererade till ovan, och det innebär alltså att man ska ge begränsad tid till en satsning, eftersom risken annars är att åren går och det som hade kunnat bli vinst slutar i skuld.

Hur kombinera två motsatta synsätt?

Vad gör man av detta? Hur kan dessa två, till synes, oförenliga synsätt kombineras? Svaret är tydlighet, planering. Inte bara ”köra på”, utan faktiskt sikta på mätbara och vettiga mål. Bestäm något i stil med ”om x inte har uppnåtts inom y tid, lägg ner skiten eller kom med en ny plan”. Det blir dels en sporre, dels ett skydd mot planlöst envist huvudet mot väggen-stångande. I hål-symboliken finns det en viktig detalj: att ge upp är inte det enda alternativet. Det kan ju faktiskt räcka med att sluta gräva, planera om och vips står det ett torn ovanpå hålet.

Stanna upp, tänk till, planera om

Nu låter det som att jag bara pratar om företagande och affärer, men nej långt ifrån. Hål-symboliken är representativ för många saker i livet. Inte minst relationer med andra personer. Har du förlorat kontakten med en kär vän, går ditt förhållande på sparlåga, eller är ditt engagemang i den lokala getuppfödarklubben otillfredsställande? Stanna upp, tänk till, planera om. Det håll du ”kör på” åt är troligen fel, men de goda nyheterna är att det kan räcka med att byta verktyg, synsätt eller samarbetspartner.

Här är ett annat inlägg med liknande tema, som du kanske gillar, och kort och gott handlar om att stresstesta skiten ur allt.