10 vardagliga livstips

Fullt upp, eller bara ostrukturerad och ineffektiv? Olycklig? Stressad? Här kommer 10 tips för att förenkla och förbättra liv och vardag.

1: Planera

Bestäm i förväg vad som ska göras, och när samt av vem. När det är dags att göra finns det inget att grubbla över.

2: Undanröj alla hinder

Du behöver inte läsa på och krångla. Se till så att det som ska göras kan göras, när det är dags. Om sovrummet ska dammsugas, planera in att plocka upp alla tygkrokodiler från golvet i förväg.

3: Ta bort en onödig tingest varje gång du går genom ett rum

Sköt det här och det blir aldrig stökigt. Om det inte finns något att ta bort, kolla nästa rum.

4: Gör allt som tar två minuter eller mindre direkt

Det tar nästan längre tid att skriva upp vissa uppgifter, än att göra dem.

5: Räkna med hjärnsläpp

Lägg fram det som behövs för att göra en uppgift i förväg. Räkna med att du annars glömmer av alla små beståndsdelar. Det här är sant speciellt för morgonaktiviteter. Lägg den viktiga mappen med papper nära dörrhandtaget, och minska risken för att den glöms bort.

6: Sätt kommunikationsstopp

Låt inte folk avbryta dig när du gör något viktigt. Säg ”jag är upptagen, skicka ett meddelande” till den som fysiskt pockar på uppmärksamhet, och låt bli att svara i telefon om du inte är villig att ge den som ringer din fulla uppmärksamhet. Var inte tillgänglig jämt. Var den som väljer vem som får din tid.

7: Planera in tomrum

Lägg in tider i kalendern där ingenting ska göras. Ta tiden att reflektera och gärna skriva journal. Utan dessa existentiella oaser är risken överhängande att du rusar iväg åt fel håll likt en hund som jagar glassbilen.

8: Meditera

Få känslor och fysisk oro under kontroll. Skapa en mental sköld mot impulsivitet och reaktivitet.

9: Motionera

Fysisk aktivitet ger en massa boost i huvudet. Plus att det är bra för din fysiska hälsa. Du behöver inte tok-fysa. En promenad i skogen gör underverk.

10: Utöva tacksamhet

Bara genom att leta efter något att vara tacksam över får dig att tänka på ett annat sätt. Leta rätt med saker och ting, inte fel.