Mina favorittjänster del 1: Evernote #blogg100

Som tekniknörd, företagare och naturmupp med fotointresse använder jag en hel del appar och tjänster. Framöver kommer jag att dela med mig av mina favoriter. Först ut är Evernote.

Vem som helst förstår att valet ”Visa en elefant i menyraden” gör en app oumbärlig. Utöver det finns det flera andra anledningar till att skaffa Evernote.

Evernote logo

Evernote är i grunden en molnbaserad anteckningsapp. Den kan användas från datorns webbläsare, som program i datorer (operativen Windows och Mac), i smartphones och surfplattor för iOS och Android. Fyll i i kommentarerna om jag missat att nämna något. Det du skriver på ett ställe synkas via ditt konto över nätet, och kan läsas/editeras på annat håll.

Som anteckningstjänst har Evernote det som kan förväntas av ett modernt skrivprogram. De flesta känner igen verktygen för fet, kursiv och understruken text, typsnittsväljaren och så vidare. En bonus är checkboxarna, som tillåter dig att skapa todolistor snabbt och enkelt. Den som är van vid att blogga kommer inte att vara obekant vid möjligheten att jobba med kategorier (som här kallas anteckningsböcker) och etiketter. Dessa används dels för att du enkelt ska kunna bläddra fram rätt information, och dels för att den välutvecklade sökfunktionen ska hitta rätt.

Evernote kan användas för gemensamma anteckningar med andra personer. De du själv väljer, eller offentligt. Det går enkelt att dela anteckningar via mail och över sociala nätverk. Vissa begränsningar finns när det gäller gratisversionen av Evernote. Jag rekommenderar dock premium, av en anledning jag kommer till senare.

Evernote är mycket mer än en anteckningsapp. I framförallt de mobila versionerna kan du spara in material med hjälp av kamera och röst. Det går även att spara in olika filer och dokument. Jag ser Evernote som en låda för förvaring av information, som dessutom är ett magiskt anteckningsblock.Och den är väldigt enkel att använda. Det är den här kombinationen som gör att tjänsten känns mer intressant än konkurrenterna. Men jag är inte klar än. Det bästa med Evernote har jag sparat till sist.

Det finns två saker som gör Evernote till en magisk och fantastisk upplevelse för vilken informationsjunkie som helst. För det första är det textigenkänningen och för det andra är det kringtjänsterna.

Med textigenkänning menar jag följande: i premiumversionen av Evernote läses all text från bilder och dokument in, och blir sökbar. Om du fotograferar en skylt med bankens öppettider kommer de ord som står på skylten att hittas om du söker. Ej att förglömma är att du kan kategorisera och sätta etiketter på det dokument bilden sparas i, och dessutom kan du döpa dokumentet till ”Bank öppettider” eller liknande. Jag använder själv det här till visitkort. Så fort jag får ett nytt visitkort fotas det med Evernote och döps till personens namn. Därefter blir det väldigt lätt att hitta bland något som, annars, hade blivit liggande i något mörkt hörn på kontoret.

Kringtjänsterna är appar och tjänster som kan skicka in olika typer av material i Evernote. Styrkan är att du kan använda en tjänst utan att behöva tänka på var det färdiga materialet tar vägen. Inget dribblande mellan flera appar. Själv är jag barnsligt förtjust i Penultimate, en iPad-app där du skriver på det gamla sättet med din egen handstil. Under möten är det bekvämt att kunna klottra, ringa in, göra pilar och fotografera. Allt på klassiskt skrivpapper – digitalt sådant. Med senaste uppdateringen ser Penultimate till att anteckningsböckerna automatiskt synkar medan du jobbar/klottrar. Skriver du snyggt nog och använder Evernote Premium blir dina kråkfötter dessutom sökbara!

En annan kringtjänst som imponerar på mig är Evernote Hello. Appen går ut på att du ska kunna hålla ordning på vilka personer du träffar. Den stora behållningen är dock visitkortsscannern. Om du fotograferar ett visitkort letas bokstäverna på, och du kan spara in kontaktinformationen direkt i kontaktlistan. Det går även att lägga till personen på Linkedin och Facebook, om din nya kontakt har konton där. Bom! Snabbt går det.

Det finns massor med andra tjänster som funkar bra med Evernote, men dem får du leta på själv. Tipsa gärna om dina fynd i en kommentar.

Sist av allt vill jag tacka Mattias Forsberg, aka @foppsicle, som är den som introducerade Evernote i mitt liv. Hur jag överlevde innan är en gåta. Förmodligen vandrade jag runt likt en levande död i ett töcken av informationsförlust och dålig koll på mina anteckningar.

Evernote hittar text skriven för hand i Penultimate
Här har jag sökt på ”Tumblr”. Som synes sniffade Evernote reda på dokumentet trots min dokumenterat utskällda handstil (fick skäll hela låg- och mellanstadiet).

4 svar på “Mina favorittjänster del 1: Evernote #blogg100

  1. S-A Trygg säger:

    Rackarns fiffigt! Tack för fullödig och uttömmande information. Ska provköra med gratisversionen. Det ÄR ju coolt med en elefant i menyraden, det skall erkännas. 🙂

Kommentarer är stängda.