Några enkla IFTTT-tricks

If This Then That, mer känd som IFTTT, är en briljant tjänst som fungerar som kitt mellan olika appar.

Om du inte har hört talas om den rekommenderar jag en kik. Exempelvis kan du få alla dina bilder från Instagram autosparade i Dropbox varje gång en bild tas, eller alla mail som innehåller ett visst ord i ämnesraden sparade i ett speciellt kalkylark i Google Docs. Allt bygger på triggers, som ”när en bild knäpps på Instagram”, som i sin tur aktiverar regler, typ ”lägg bilden i mappen bilder i min Dropbox”. Fantasin är den enda begränsningen.

En stor fördel med IFTTT är dess användare, som har varit vänliga att skapa den här typen av färdiga kopplingar, eller recept som de heter. Dessa kan aktiveras direkt, utan något större besvär. Allt du behöver göra är att aktivera dina olika konton inuti IFTTT.

Men nu tänker jag inte gå igenom mer vad IFTTT gör, utan istället bjuda på några tips som är relaterade till mina vanor.

#1: Dagliga anteckningar
Sedan 600+ dagar tillbaka har jag ägnat mig åt dagligt skrivande. Varje dag skriver jag längre eller kortare, artiklar, delar av böcker eller dikter – bara det blir något av värde skrivet. Detta sker i min favoritapp, Evernote. Lat och besatt av effektivisering som jag är, tröttnade jag på att skapa en anteckning för skrivarändamålet varje dag. Jag kopplade ihop Evernote med datum, och såg till så att det varje dag skapas en anteckning med dagens datum som namn, i en anteckningsbok som heter ”Dagligen”. Nu är det bara att öppna dagens anteckning och sätta igång. Samma sak har jag för övrigt tillämpat på allt som heter ”Möte” i min kalender. Det finns en färdig mötesanteckning när jag sätter mig på mötet med min iPad.

#2: Autogenererad journal
Sedan en tid skriver jag journal, över vad som har hänt under dagen. Vad som har varit givande, utmanande och vad jag är tacksam över, och rent allmänt dagboksmässigt. Detta gjorde jag först i en app som heter Day One, för att senare gå över till en app med färdigifyllda frågor – Five Minute Journal. Den appen lämnar dock mycket i övrigt att önska, och jag ville helst samla allt skrivet på ett och samma ställe, nämligen Evernote. Lösningen blev IFTTT. Nuförtiden skapas varje dag klockan 21:01 en anteckning i mappen ”Journal” som har dagens datum i namnet. Denna anteckning har förifyllda frågor om vad jag är tacksam för, vad som hade kunnat göras bättre, vem som har hjälpt mig och vem jag har hjälpt. Med mera. Detta funkar väldigt bra, förutom att jag behöver radbryta i anteckningen varje gång. Det verkar inte gå att få blanka rader efter varje fråga i IFTTT.

#3: Röststyrd todo in i Trello
Den här lösningen är jag mest nöjd med just nu. Den går ut på att jag dikterar till Siri i min iPhone, och får tjänsten att skapa todouppgifter direkt i Trello (den todo-lösning jag använder). Siri kan nämligen inte skapa direkt i Trello, vilket krävde en workaround – IFTTT. Så hur gjorde jag? Jo, Siri kan ju lägga till uppgifter i appen Påminnelser, som är Apples egen. Jag ställde helt enkelt in IFTTT att skapa kort i Trello för varje uppgift som lades in i listan ”inbox” i Påminnelser-appen. Alla kort i Trello döps till det uppgiften heter i Påminnelser, och sedan tidigare har jag ju listan Inbox även i Trello. Numera kan jag sitta i bilen, på väg till möte med podcast i lurarna, och komma på: ”just det, jag glömde ju att köpa brunkål”. Med ett enkelt klick på headset-knappen kan jag säga ”skapa påminnelse köp brunkål” och vips skapar Siri den påminnelsen, som sedan får IFTTT att skapa motsvarande kort i Trello. Jag behöver inte manuellt lägga in dessa kort efter bilfärden, som förut (jag ville ju inte sitta och pilla med mobilen under körning). Dessutom hålls huvudet hälsosamt tomt, utan ”måste komma ihåg att…”-tankar, på klassiskt vackert GTD-vis.

Det var mitt korta tips, som visade sig bli långt. Hoppas du får ut något av det. Vill du ha fler tips, eller råd kring något som har med appar och produktivitet att göra? Lämna gärna önskemål i kommentarsfältet.