Recept på mandelsmör – gott och nyttigt

Sedan en tid ingår mandelsmör i mitt dagliga födointag. Det tack vare Tim Ferriss, som är en av mina personliga hjältar. Om du inte vet vem det är, kolla in vem Tim Ferriss är här

Mandelsmör nämndes som en av flera lösningar på frågan ”hur förbättrar man sig liv med enkla medel?”, som Tim fick under ett föredrag. Jag tog del av detta via hans utmärkta podcast, som bjuder på vettigheter och nya lärdomar varje gång.

Mandelsmör innehåller magnesium, något som de flesta av oss äter för lite av. Magnesium på kvällen förbättrar förutsättningarna för att få en god natts sömn. Det är med andra ord vettigt att äta mandelsmör på kvällen, vilket jag har gjort ett tag.

Det är svårt att härleda exakt vilka effekter som kommer från mandelsmör, men nog märker jag av en bättre hälsa rent allmänt. Min fru, som lider av migrän, har noterat minskade antal anfall under perioder då det ätits mycket mandelsmör (magnesium fanns med på en lista på ämnen som minskar antalet migräanfall). En annan märklig effekt är att hennes kvällsryckningar i benen (kommer ofta i samband med trötthet) typ försvann när vi åt som mest.

Mandelsmör finns att köpa i butik, och påminner om jordnötssmör i både smak och konsistens. Själv visste jag inte ens att det existerade, och därför gick jag direkt på att tillaga eget mandelsmör. När jag sedan smakade det från butik, insåg jag att det hemlagade är betydligt godare. Så kan det vara.

Recept på mandelsmör

 1. Häll ut två påsar sötmandlar i en ugnsfast form.
 2. In med detta i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Rör om ibland.
 3. När det luktar härligt rostat och mandlarna börjar bli ljusbruna är rostningen klar.
 4. Låt mandlarna svalna en stund innan du häller dem i hushållsassistenten/mixern (något robustare än smoothiemaskinen).
 5. Häll i en halv matsked flingsalt ihop med mandlarna.
 6. Dra igång maskineriet och låt det gå (hörselskydd rekommenderas!).
 7. Stanna ibland för att peta ner mandelspånet som byggs upp på kanterna.
 8. Kör på, på, på – detta tar lång tid.
 9. Efter en stund kommer magin – mandelflisorna utsöndrar olja och det hela får en krämig konsistens. Du behöver alltså inte tillsätta något smör eller liknande (som jag trodde).
 10. Låt mixern köra på tills mandelsmöret börjar glittra – det ska vara riktigt kletigt och gojsigt.
 11. Häll över smeten i en burk med lock med hjälp av en slickepott.
 12. Förvara i kylskåpet och ta fram när det ska ätas.

Mandelsmöret kan med fördel ätas på digestivkex, selleristjälk, hårt bröd eller en klick i taget på en sked. Observera att det innehåller 100 kalorier per matsked, så det är väldigt lätt att överäta denna delikatess…