Säkert antecknande under bilkörning

Disclaimer: Den här texten riktar sig till iPhone-användare. Det går säkerligen att göra motsvarande om du har någon annan typ av smartphone. Jag vet dock inte hur.

Brukar du få snilleblixtar, eller ”just fan”-upplevelser under bilkörning? Vill du, liksom jag, fortfarande köra säkert och därmed undvika knappande med smartphonen i ena handen och ratten i den andra? Det finns ett enkelt sätt, som inte innebär att parkera vid vägkanten.

Jag använder Siri i iPhonen, som har blivit rejält mycket bättre sedan tjänsten kom.

Exempel:

1) Genom att säga ”skapa anteckning” följt av vad du nu vill att det ska stå, kommer Siri att skriva det du säger i appen Anteckningar.
2) Genom att säga ”skapa påminnelse” följt av en uppgift, till exempel ”ring Agneta” kommer Siri att skapa en uppgift i appen Påminnelser.

Båda dessa appar är inbyggda i iPhone, så du behöver inte ladda hem något speciellt. Det går att vara mer specifik också, genom att tillägga ”23 november klockan 17:23” till en påminnelse. Säg ”Skapa påminnelse ring Agneta 23 november klockan 17:23”. Då får du en notis den 23/11 klockan 17:23 där det står ”ring Agneta”. Smidigt.

För att detta ska fungera behöver du aktivera Siri i inställningar på iPhonen. Du behöver även artikulera på ett tydligt sätt. Siri fattar att ”utropstecken”, ”frågetecken” med mera är just ! och ?. Det finns en hel del andra tricks också – pröva dig fram, och läs mer här vad du kan göra med Siri.

Hur gör vi som helst använder andra appar för anteckningar och todo?

Först och främst, mig varande Apple-diggare till trots, tycker jag det är synd Apple valt att ha restriktioner när det gäller koppling och synkning mellan appar. Därför går det inte att ha direkt interaktion med appar via Siri; det hela behöver mellanlanda i Apples egna appar. Men det finns lösningar.

Jag använder utmärkta IFTTT för att få alla tillagda påminnelser skickade vidare och skapade som kort i Trello. Varje gång en påminnelse skapas i iPhonen, skapas motsvarande kort i Trello (krävs att IFTTT-appen i mobilen öppnas för att synka, dock). Tyvärr går det inte att be Siri skapa kort direkt i Trello.

När det gäller anteckningar väljer jag dela-knappen i varje anteckning, och skickar sedan till Evernote. Anteckningar som bara innehåller text går direkt till Evernote, och de som innehåller bilder skickas via mailadressen som jag har kopplat till Evernote. Det finns, vad jag vet, inget sätt att automatiskt synka från Anteckningar till Evernote.

Mer om Trello
Mer om Evernote
Mer om IFTTT
Mer om tidsoptimering och produktivitet