Publicerandets år

2016 blir publicerandets år för mig. Medan det år som nu går till ända, blir det år då jag en gång för alla slutade fundera och bara gjorde.

Poddlyssnandet har kännetecknat 2015 för mig. Det är främst amerikanska lifehackers och entreprenörer som har ljudit in i huvudet, men en tyngdpunkt på meditation, inre utveckling och inre frid har det definitivt varit. Tack till Tim Ferriss, Eckhardt Tolle, John Lee Dumas och Stephen King. Fyra personer jag aldrig har träffat, men som har bidragit till min väg framåt.

Tack också till Robert Almgren och Sven-Alex Trygg. Ni har varit mina mentorer för de hjärteverk jag har jobbat med. Spader kung, djävulens advokat och Bacchus/kungen i gult samt min bästa kritiker har, liksom tidigare år, varit Anders Benke.

Julkalendern

I oktober bestämde jag mig för att ge ut tre böcker innan året var slut. Annars väntade en frisering, i form av munkfrisyr (kort med rakad flint i mitten). En av böckerna byttes sedan, i slutet av november, mot ett rätt vansinnigt projekt: En egen julkalender.

Med bara fem dagar kvar till december bestämde jag mig för att förverkliga en gammal dröm, en egen julkalender. Det fanns ingen idé eller handling, så det var bara att sätta igång. Jag skulle alltså bestämma handlingen för 24 avsnitt, och sedan skriva dem parallellt med att jag spelade in mig själv på film och lade ut avsnitten på YouTube. Kändes nästan omöjligt innan, och ursäktspåhittandet satte igång omgående.

Men blev det kämpigt då? Nej, faktiskt tog det inte emot alls. Om det är för att huvud fullt med fantasi, eller något annat, vet jag inte. Men det blev ju bra till slut, och jag fick bara positiv feedback. Jag hade ju räknat med lite kritik i alla fall. Kalendern hittar du här. Det jag är allra mest nöjd med kring kalendern är faktiskt att jag inte inledde med disclaimer eller ursäkt (sedvanligt forslundskt) för att förklara varför det inte är si eller så, eller varför det är så, vilka hinder som har funnits och hur det skulle kunna ha blivit om månen hade varit i fas med Jupiters ascendent. Nej, jag publicerade och höll käft. Inga ursäkter, inget fegbeteende.

Fortfarande långhårig

Jag fick ut de andra två böckerna också, och därmed slipper jag munkfrisyr, som jag hotade mig själv med. >Böckerna finns här, och jag har faktiskt läst in den längre av dem (Augustines äventyr) som ljudbok. Hela idén bakom Augustine är faktiskt min dotters. Jag skrev berättelsen mestadels under 2014, efter beställningar från Alma. Och lade på min egen humor, som innefattar getter och roliga mansnamn.

Företagandet

Parallellt har Year Zeros väg varit både självklar och oklar, för att mot slutet vara hoppingivande när jag och Rickard Erixon äntligen fått ur oss en obehärskad film av det slag som ligger nära hjärtat. Komplett tok, alltså. Men just det där med att hitta sitt hjärta gäller lika mycket på det personliga planet som det företagsmässiga.

Årets bästa

  • Den tätare kontakten med de viktigare personerna i mitt liv
  • Införskaffandet av mountainbike och allt vad det innebar
  • Självförtroendet var på topp och framtidstänkandet fick ge vika för en större härvaro generellt
  • Ett rejält uppsving för min verkliga passion: hitta på tokerier i skriven form
  • Appen Headspace – det var en riktig höjdare att gå till en ”nybörjarkurs”, trots flera års meditation – som jag hade misstänkt fanns det massor att lära
  • Jag skrev faktiskt två självutvecklingsböcker också, som inte är publicerade

Årets sämsta

  • Allt krig och elände i världen, mer påtagligt än tidigare år av någon anledning
  • Latheten, som hindrade mig främst från tråkigheter som att fixa med hemmet
  • Att det skulle dröja till 2015 innan jag lärde mig att förstå hur lyckligt lottad jag är, som kan leva som jag gör: se barnen växa upp här hemma, där jag sitter och jobbar, ta en promenad eller MTB-runda närhelst jag vill, och ingen pendling eller fasta arbetstider