Batteriskötsel – hur gör ni?

Sedan så länge jag minns har mina elektroniska apparater skötts enligt en noggrann batteridisciplin. Nu verkar det som om jag har gjort detta i onödan.

Var informationen kom ifrån ursprungligen vet jag inte, men någonstans någon gång har jag blivit övertygad om att uppladdningsbara batterier behöver laddas ur helt och hållet ibland.

Av den här anledningen har mina mobiler, surfplattor och laptops laddats ur en gång per månad. Jag har faktiskt fört anteckningar kring senaste urladdningen, till och med.

Min bror, fysiklärare och allmän nörd, fick nys om detta och dissade mina rutiner. ”Det där gällde gamla batterier. Det är helt meningslöst för litium-batterier” påstod den barske mannen. Han verkade övertygad, men jag hade vaga aningar om att mina rutiner beskrevs i manualen för iPhone. Sedan kom jag på att jag aldrig ens öppnat en iPhone-manual.

En snabb googling visade att flera andra påstod det Johan var säker på. I en artikel stod att det rentav är skadligt att låta apparaterna ladda ur för mycket innan adaptern pluggas i, om det sker frekvent. En person som verkade säker på sin sak förklarade att optimala förhållanden för laddning är 15 grader Celsius och 40 procent batteri.

Nu tänker jag skrota mitt fina Evernote-dokument med datum för senaste urladdning av batterier. Därmed slipper jag, förutom administration, bli mobbad av frun för att jag råkar vara rädd om mina kära gadgets.

Nu är frågan: Hur gör ni andra med era gadget-batterier?