Det fantastiska i att kunna konversera på ett okänt språk

Google Translate är ännu en tjänst från Google som tas för given. Men i dag påmindes jag om dess kraft, när jag skrev på rumänska.

Det kom två märkliga SMS från ett nummer jag inte kände igen. På ett språk som jag inte kände igen. Eftersom ordet ”la” var med i början trodde jag på franska (som jag inte heller kan), men det stämde inte. Googles översätt-app i min iPhone klarade inte det.

En kund (tack Tomas!), som satt vid samma bord under företagsfrukosten jag var på, tipsade mig om ett alternativ som jag inte kände till; identifiera språk. Sagt och gjort, jag klickade på välj språk och hittade alternativet som känner igen språk. Klistrade in SMS:et och klickade på ”översätt”. Och vilken grej!

Framför mig framträdde ett meddelande som önskade grattis på födelsedagen, undertecknat med ett flertal namn. Troligen en familj. De hade helt enkelt skickat till fel nummer. Jag var på väg att skicka ett ”sorry wrong number”, men den ärade kunden föreslog att jag skulle skicka svar på rumänska. Så jag skickade iväg ett ”telefon greșit”. Fick inget svar, men förhoppningsvis fick födelsedagsbarnet sin hälsning.

Vad fantastisk världen blivit, och vad lätt det var att ta allt för givet.

#94 av #100 i #blogg100