Mina favorittjänster del 5: Instagram

Mobilkameran revolutionerade fotograferandet. Nu tar Instagram det ett steg vidare, och förhöjer dessutom värdet på mina upptäcktsfärder bland skogar och ruiner.

Den bästa kameran är den du har med dig. Jag vet inte vem som sade det först, men så är det verkligen för mig. Kvalitet kommer i andra hand, för det är dokumentation, story, motiv som är viktigt. Att visa var jag var, gärna när jag var där och vad det var jag såg. Det kunde jag redan med min gamla Sony Ericson, som tog riktigt riktigt dåliga foton.

Det digitala fotot hade redan lett till att ett ökat antal bilder togs, jämfört med min gamla Ixus som det satt film i. En kostnad försvann, och jag vågade experimentera mer. Men togs Nikon D70:n med för jämnan? Nej, det var den för otymplig för. Pixel-Ericson låg dock alltid i fickan.

iPhone 3G ökade min fotofrekvens ytterligare. Bilderna såg fortfarande inget vidare ut, men möjligheten att snabbt kunna fota och maila var en bra nyhet. Det var då jag började använda kameran mer som ett anteckningsblock (skyltar med mera). Med åren har mobilkamerorna blivit riktigt bra, och i veckan läste jag att tidningen Chicago Sun-Times sagt upp alla sina fotografer – reportrarna kör iPhones istället. Riktiga kameror är alltjämt överlägsna mobiler, men mobiler är tillräckligt bra och dessutom enkla att dela vidare bilder/filmer med (plus text). Och så finns det en viss autenticitetsfaktor i det mobila direkta.

Instagram. Jag hade skickat bilder via Facebook, men här kom något roligare. Som dessutom kan skicka till Facebook och Twitter. Den sista pusselbiten för mig, som i stor utsträckning fotograferar för att visa andra och för att berätta vad jag sysslar med. Life logging. Lo fi-stuket passar min estetiska smak, och framförallt är Instagram roligt och enkelt att arbeta med.

De som följer mig får ofta se naturbilder, konstnärliga bilder, humoristiskt och vardag/ungar. Det är sällan andra människor med på mina bilder. Rätt talande för vem jag är.

Vid dagens långpromenad fotade jag med Instagram, som vanligt. Insåg att mobilkameran och appen förhöjer värdet på mina vandringar. Nu finns det en anledning till att anstränga sig. Krypa in bland snåren, bli myggbiten och skrapa knäna. Jag har ju faktiskt en publik.

Avslutar med några bilder från i dag. Ni som vill följa mig på Instagram kan klicka på widgeten uppe till höger.

Sol över Djurforsen
Plomberad ruin