Recension: Fitbit Surge

Nu har jag använt min Fitbit Surge i snart ett år. Dags för en recension.

Fitbit Surge är en träningsklocka. Den används istället för appar som Runkeeper och liknande i mobilen. Fitbit Surge mäter även puls, kollar hur du sover och kan ta emot SMS och visa vem som ringer.

Det som skiljer den från Apple Watch och flera andra smarta klockor är att den inte har appar, och så har den en egen GPS – smartphonen kan stanna hemma under löprundan.

Några andra funktioner som klockan har: stegräknare, alarm, tidtagning och möjlighet att styra musiken i smartphones.

Mina behov

Notiser: Vad jag ville ha var en klocka som gjorde att jag inte behövde hala upp iPhonen i tid och otid för att kolla notiser, och ljud och vibrationer vill jag alltid ha av. För mig är det främst telefonsamtal och SMS som är av intresse, då meddelanden i andra appar i regel är lägre prio. Mail vill jag inte ha i klockan, och inte heller Facebook, Instagram eller liknande. Jag vill inte heller skriva meddelanden på en minimal skärm.
Träningsdelen: Jag ville kunna mäta mina träningsrundor, löpning och cykling, på ett enkelt sätt. Jag ville inte behöva släpa med mobilen, speciellt inte i regnväder.
Hälsa: Stegräkning och pulsmätare var ett måste. Sömnrytm-mätare var ett nästan-måste.

Kandidaterna

Jag kollade träningsklockor/-armband först. Garmin hade flera feta modeller i det högre prissegmentet, Jawbone verkade ok, Fitbit hade flera intressanta modeller. Fitbit Surge verkade dock vara den som passade mig bäst, utifrån de recensioner jag läste på nätet.
Som Apple-fantast visste jag ju att Apple Watch var fina grejer. Väldigt snygg, smarta lösningar och intressanta features gjorde att jag gärna ville att det här skulle vara klockan för mig.

Det som avgjorde

När det gäller utseende och användarvänlighet vann Apple Watch med många hingstlängder.
När det gäller batteritid slog Fitbit Surge Apple rejält, fem dygn istället för ett.
Båda klockorna hade det jag behövde, men Apple Watch hade todo-appar, kalender och jag visste att den skulle få stöd för flera av mina favorittjänster som Evernote, Trello och Todoist.
Hur var det med sömnmätning? Nja, Apples klocka behövde laddas på nätterna. Fördel Fitbit.
Pulsmätning? Fitbit träffade enligt uppgift väldigt rätt, medan Apples klocka fick delade omdömen.
Slippa dra med mobilen? Då funkar inte GPS:n på Apple Watch, medan Fitbit Surge har sin egen GPS som är oberoende av internetanslutning.
Prisskillnad? Fitbit Surge, 2500 kr. Apple Watch, typ 2000 kronor dyrare för den modell jag var ute efter (42 mm, sport).
Slutsatsen blev att Apple Watch är en kul lyxig smartklocka som kan göra många roliga saker, medan Fitbit Surge är en träningsklocka med vissa funktioner från smartklockor, som inte är lyxig men väldigt praktiskt. Och det var en hälsofrämjande klocka jag ville ha, inte en förlängning till iPhone. Sorry, Apple.

Och omdömet?

Efter cirka ett års användning har klockan suttit dagligen på min handled. Den har visat mig många intressanta saker som har med min hälsa att göra, speciellt har den förklarat hur jag ibland kan känna mig trött trots åtta timmars sömn (många små uppvaknanden). Den har fått mig att gå och cykla mer, och generellt tänka på att röra på mig.

Klockan synkar mot en app i min iPhone, och uppladdade data visar i Fitbits tjänst på nätet. Där inne kan jag se massor med intressanta data. Exempelvis var på kartan min högsta cykelhastighet legat (vilket bidragit till en del ovarsam körning i skogen), hur min fettförbränning ser ut och hur många kalorier jag gör av med. Under MTB-turer på måfå, för att upptäcka bra stigar, har jag fått en bra tydlig kartvy att studera senare (var var jag egentligen, när jag körde vilse?).

Under en period loggade jag, med mobilappen, vad jag åt. Det hela medförde en oväntat viktminskning, som inte var ovälkommen. Det är enkelt att bli smalare genom kaloriräkning, och det är inte så extremt jobbigt att logga mat heller. Mer vatten har jag börjat dricka också, vilket har lett till ökat välmående och färre problem med torr hud på vintern.

Det bästa med klockan har varit de diskreta små surranden den avger när någon skickar SMS eller ringer. Mobilen är ständigt på ljudlös, och den halas endast upp om det är ett viktigt telefonsamtal. Att jag varken kan svara i telefon eller på SMS är inget jag saknar (Apple Watch kan detta).

Jag kan definitivt rekommendera Fitbit Surge till den som behöver ett hälsoarmband i första hand, och en smartklocka i andra hand.

Vad saknar jag med Fitbit Surge? Kopplingar till todoappar och kalender. Röstmemo-funktion hade också varit användbar. Ingen av dessa funktioner är dock oumbärliga för mig.