Hur jag hinner med

Jag är en företagare, tvåbarnsfar, författare, motionär och film- och seriefantast som även vill hinna med att läsa böcker. Dessutom är det viktigt att inte ha ”fullt upp”, stressa och bli stirrig. Det går, och nu i den här artikeln ska jag berätta några av mina metoder.

Sedan jag gav ut min första riktiga bok, ”Nu dör jag”, har frågan kommit mer än en gång; ”hur hinner du med allt?”. Faktum är att frågan förvånade mig först, för jag upplever mig inte vara en slav under det så kallade livspusslet. Jag går inte och lägger mig mitt i natten för att jag inte har tid att sova, och inte heller går jag upp vid halv fem för att ”hinna med”.

En typisk dag går jag upp sju. Fixar iväg barnen till dagis och skola, tar en promenad, mediterar, dricker kaffe och planerar dagen, gör det som ska göras i jobbet och så är det familjetid som gäller. Middag. Kanske tar jag en cykeltur i skogen, går ut och går med familjen, spelar TV-spel, tränar styrka eller leker med barnen. Därefter fixas de små i säng, innan jag ägnar en halvtimme/timme åt skrivande, blogg eller bokrelaterade sysslor. Sedan lite TV-serie eller film med frun, innan det är dags för sängen.

Inga egentliga konstigheter, som synes. Det här sättet att leva ger mig ett harmoniskt liv, där jag får ägna mycket tid med familjen, kan vara kreativ och generellt mår väldigt bra.

Det finns några vanor och metoder som bidrar till mitt liv.

Planering

Genom att bestämma i förväg vad som ska göras och när, är jag fri från grubbel och tvivel när det är dags att jobba. Planeringen sker utifrån mål och visioner som jag i förväg har bestämt. När det gäller jobbet kan jag därför avverka mina sysslor snabbt, istället för att sitta och surfa runt på måfå. Pang pang pang, klart. Cykelrunda i belöning. Jag gör precis lika med mitt skrivande, så att jag vet dagar i förväg vad som ska skrivas just på fredagen. Då finns inga tvivel när det är dags, och jag får ner bra texter på kort tid. Det här är den egentliga nyckeln till hur jag hinner med; jag bestämmer i förväg vad som ska göras på en speciell dag, och så gör jag det som ska göras.

Prioritering

Jag väljer bort massor med sysslor. I princip tackar jag nej till alla evenemang på Facebook, om de inte är jobbrelaterade eller rör privata vänskapliga tillställningar. Prio lågt: Uteliv, shopping, socialliv utöver de närmaste, hemrenovering utöver det som är nödvändigt, nyheter, TV-tittande. Istället lägger jag tiden på sådant som har att göra med det som rör mina personliga mål, och på personer som betyder extra mycket för mig. Och så klart på min familj.

Meditation

Utan meditation skulle jag inte kunna kontrollera mina känslor lika bra, och hålla mig neutral i pressade situationer. En hjärna som är i trim är en förutsättning för allting annat.

Träning, motion och kost

Fysisk träning är en förutsättning för att må bra, och när kroppen mår bra smittar det av sig på känslor och välbefinnande. För att träningen ska ge så mycket som möjligt bör kroppen äta hälsosam mat. Jag väljer bra råvaror och undviker pasta, ris och bröd i den mån det går med små barn i huset.

Lugn och ro

Förströelse och inspiration i form av serier, filmer och TV-spel är viktigt för mig. Naturen är en annan viktig källa till dessa två. Jag är ofta ute i naturen utan syfte eller mål, bara för att finnas till. Naturen är en kreativitetsmotor av rang.

Hjälpa

Jag ger råd till alla möjliga om allt möjligt. Ofta kring sådant som har med produktivitet och att få saker gjorda att göra, men även kring personliga problem eller triviala bekymmer med datorer, appar och teknik rent allmänt. Jag mår bra av att hjälpa, och välmåendet gör mig mer produktiv och inspirerad.