Ge Eckhardt en chans

Jag lyssnar på Eckhardt Tolles bok ”A New Earth” just nu. För mig är denna märklige man en av de största källorna till visdom.

Tolles budskap kan sammanfattas väldigt enkelt:

  • Låt dig inte dras med av tankarna
  • Bara var, här och nu

Den stora behållningen av vad han skriver är minimalismen, rensa bort onödigheter ur livet. Sluta försöka, börja vara. Jag hade definitivt haft svårt att ta till mig denna enkla anti-teoretiska inställning om det inte var för min ångest-bakgrund. De flesta teoretiker och dagdrömmare skulle vinna på att läsa Tolle, men jag förmodar att det är svårt att ge honom en chans utan att släppa på rätt starka krafter kring identitet. Speciellt för oss som huvudsakligen lever i tankarnas värld.

Där jag är just nu i boken har Tolle precis avhandlat problemet med roller, att vi i tankarnas värld skapar ett ideal som vi sedan försöker leva efter. Istället för att bara leva livet ärligt, strunta i att upprätthålla en image inför oss själva och andra.

Jaget är hos Tolle en illusion, där en person identifierar sig med minnen, materiella ting och gammal vana. Det äkta jaget är betraktaren, den som betraktar alla känslor och tankar, men som inte har några egenskaper annat än en existens.

Ett stort plus är att karln är konkret i sitt skrivande. Inget flum. Ge honom en chans. Det är inget new age-trams.

Jag lyssnade på The Power Of Now först, och därefter A New Earth. Jag rekommenderar den ordningen. Inledningen på The Power Of Now är väldigt stark. Författaren berättar där om hur han var nära att ta sitt eget liv, men fick en insikt som sedan ledde honom ända till den visdoms-guru han är i dag. Fascinerande.