Släpp ut besten

Sedan jag började med att jobba med personlig utveckling hos mig själv, meditera och göra annat som kan sammanfattas ”konstruktivt” har de destruktiva sidorna blivit mer eller mindre förträngda från personligheten. Förbjudna, av den inre moralapparaten.

En av de viktigare lärdomarna på senare år är acceptans. Att godta saker och ting som de är, utan att önska dem annorlunda eller försöka förändra dem. Att acceptera är att inte streta emot, alls. ”Surrender” är ett engelskspråkigt ord som ibland används i sammanhanget.

Men när det gäller känslor och tankar hos en själv, som är ”fel” enligt sin egen och andras moral – då tror jag att det är vanligt med självcensur. Förbjudna tankar, förbjudna känslor. De tänks bort, förändras. De är fula, fel och skadliga.

Faktum är att den här tankecensuren är en vägran att acceptera oss själva som de varelser vi är, med både konstruktiva och destruktiva sidor.

Om de destruktiva krafterna inte släpps ut i tid, riskerar de att fylla det inre. Tills det blir fullt inuti, och en liten händelse kan orsaka rena explosionen. Den kan komma i bilkön, på jobbet, inför våra barn eller var som helst. När dammen är full och dammluckorna gör sönder, då kommer den stora floden att störta fram och dränka landskapet.

Hellre då en liten skvätt som strilar ut emellanåt, kanske i form av några hårda slag på en sandsäck, ett brutalt metalriff eller ett vårskrik i skogen. Eller ett papper som knycklas ihop på ett ytterst våldsamt sätt, vad vet jag.

Det viktiga är att vi accepterar oss själva, hela oss själva, med både de sidor vi är stolta över, och de som inte gärna släpps fram i ljuset. Prata om tankarna och känslorna med någon du tycker om. Som ett exempel berättade jag i dag för min fru hur jag ville åka iväg och slå en annan person på truten för någon vecka sedan. Det var stundens känslor, och jag har i dag inga avsikter att göra så – men det kändes bra att erkänna, och att skratta åt min ilska i efterhand.

Släpp ut besten emellanåt. Hen blir inte lika rastlös då, och framförallt slipper du rivsår och bucklor inombords.