Hjälp andra att vara produktiva

Närhelst du skickar en länk till en film, en artikel eller liknande: ge gärna en kort resumé av det skickade, om du själv har läst/sett redan. Detta besparar mottagaren tid, och ger en klar uppfattning om innehållet.

Jag får rätt mycket länkar och filmer. En hel del som rör produktivitet, men även annat som handlar om sjuka videoklipp (jag driver en Facebook-sida av humoristisk karaktär), musik och allmänna konstigheter. Självklart är jag tacksam för detta, men sanningen är att det är väldigt lite som hinns med.

Jag sparar de länkar som verkar mest intressanta, och resten blir i mån av tid (=inte alls). Superlånga artiklar, podcasts på några timmar och föreläsningar på en timme eller mer kommer endast att bli konsumerade om det i beskrivningen finns något som verkligen intresserar mig.

En del personer är duktiga på det där med att ge resuméer, och videoklipp kommer sällan utan ”om du är intresserad av X ska du se denna video, speciellt tror jag du kommer att gilla det vid T:TT på grund av Y”. Mycket bra för mig, som inte vill lägga 30 minuter på något innan jag vet vad det handlar om. Typ ”Best lecture ever” av okänd person som är professor i något obegripligt.

Numera försöker jag själv att sammanfatta det jag skickar till andra i största möjliga utsträckning.

Själv har jag säkerligen dissat allt för många intressanta artiklar och filmer, just för att jag inte ville lägga timmar på något som inte fick en lämplig introduktion. Så av respekt för såväl skaparna av klippen/artiklarna, som oss själva – låt oss tillsammans bli bättre på att introducera det material vi skickar till varandra.

Och nej, det här är faktiskt inte gubbagnäll. För de av oss som hellre hade umgåtts med barnen än att se en torftig professor rabbla om konspirationsteorier i 40 minuter, är det viktiga saker.