Enkla verktyg är bäst

Jag har köpt iLife -11 till Mac, och kan varmt rekommendera det till alla som har äldre versioner av iLife (min var -08). När jag sitter med Garage Band inser jag vikten av enkla verktyg. Jag kan fokusera på min idé och låta fantasin flöda fritt när verktyget inte utgör ett hinder.

Idealet är att det krävs minsta möjliga inlärningstid för att hantera ett verktyg, och att vägen mellan idé och resultat är så kort som möjligt. Det bör gälla i alla sammanhang.

Vissa är skeptiska till att sådant som förut varit ett ”hantverk” som kräver expertkunskaper plötsligt blir tillgängligt för alla. Bra exempel är fototekniken. Numera kräver det inte doktorsgrad för att hantera en kamera, och labb behövs inte heller. Jag välkomnar detta. Experterna tar fortfarande bäst bilder, men ”vanligt folk” kan ta tillräckligt bra bilder väldigt enkelt. Själv har jag ingen lust att lära mig det där med slutartid och andra tekniska detaljer. Jag vill sikta, klicka och få en bra bild. Det får jag med kameran i min iPhone. Bra enligt mina mått mätt, då.

Ett annat exempel är musikaliska verktyg. Det knorras en del om att det är fusk med trummaskiner och datorer, att det ska vara riktiga instrument och att inga genvägar får tas. Jag var själv inne på den linjen ett tag, men har ändrat mig. Nu kan en person med en bra musikalisk idé förverkliga den utan att behöva bli mästare på ett instrument. Taktkänsla och fantasi räcker väldigt långt. Sen skadar det inte med fingerfärdighet och virtuositet, men det är inget absolut måste.

Enkla verktyg – power to the people.