Kantareller är brandgula

När jag gick i lågstadiet hade jag ett bråk med en tjej om färgen på kantareller. Långt senare insåg jag att det inte var själva färgen vi var oense om om.

Det är inte ofta jag brusar upp och blir riktigt passionerat arg. Men det var jag där i klassrummet. För jag var så säker på att jag hade rätt, och hon hade fel. Vad värre var: större delen av åhörarna höll med henne om att kantareller är gula.

Vi tjafsade nog om det där i en timme, kanske mer. Sedan tror jag läraren stoppade oss. Och efteråt gick jag fortfarande och funderade på hur hela klassen kunde ha så fel. För jag hade ju rätt. I hela mitt åttaåriga liv hade kantareller varit brandgula, och skulle så förbli.

Brandgul svamp
Brandgul svamp

Det skulle dröja upp i vuxen ålder innan jag hade utvecklat intresse för språkfilosofi och semantik. Och börjat fundera på det där med uppfattning av färger, ja av verkligheten. Tänkt tanken att vi förmodligen uppfattar samma färg, men att vi har olika definitioner för den. Är du mer relativist än jag så säger du ”kanske, men inte säkert” istället för ”förmodligen”.

Så här tänker jag mig svampsituationen:

Färger finns i flera nyanser, och någonstans måste gränser dras. Både ”uppåt” och ”nedåt”. Grönt är allt från väldigt ljust till väldigt mörkt grönt. Lila är granne med blått, men även rött. Det innebär förresten att upp- och nedmodellen är förenklad. Färger ligger omringade av andra färger, och blandar sig hej vilt. Ett klot är nog en bättre modell. Det är alltså upp och ned och åt sidorna som gränser ska pekas ut. En area per färg, på det där klotet.

De där gränserna kan dock skilja lite från person till person. Mina gränser för orange låg/ligger annorlunda än den där tjejens. Jag pekade på hennes ”gult” och sade ”brandgult”, och hon pekade på min ”brandgult” och sade ”gult”. Klart vi inte kom någon vart med det. Frågan är vad läraren hade kunnat göra för att dra nytta av situationen. Här fanns ju en lärdom att göra för oss elever.

3 svar på “Kantareller är brandgula

  1. Anonym säger:

    Härligt!

    Som geologistudent diskuterade vi faktiskt hur man uppfattar färger och att det är viktigt att förstå att det ibland/ofta kan vara extremt subjektivt. Framförallt när det handlar om avsevärt mycket svagare färger än detta i det grå-beiga spektrat där man ibland kan tycka att något är vitt, sen när det kommer brevid något som verkligen är vitt blir det knall-rosa osv. Viktigt inom optisk mineralogi att tänka på sådana saker. Enklaste saken att lösa konflikter om färger är att sätta objektet mot den färg man påstår att det är.

    Vad gäller svampen har du klockrent rätt. och jag hade hållt med dig i klassrummet då jag ofta tog strid mot folk med förenklade perspektiv, redan som liten ung messerschmidt. Det finns liksom miljoner färgtoner och ”gult” är en extrem översiktsgrupp som man bara sällan ska säga om man vill vara specifik. Men vad värre är, jag är inte ens säker på att det är gult som huvudgrupp utan snarare orange – gult går som jag ser det i olika nyanser mot vitt, inte mot rött, för då är huvudgruppen röd istället. Dvs detta är orange eller brandgult. Alternativt svagt rödtonad/rostad guldfärg med vita högdagrar på stammen.

  2. Anonym säger:

    Eller ännu bättre: Kantarellfärgat – för just den här nyansröran är rätt så karakteristisk för kantareller. Bara precis höstlöv kan få liknande toner.

Kommentarer är stängda.