Trevlig midsommar!

Midsommar kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Mitt i den gröna högtiden möts det pågående livet och nostalgin från barndomen. Gamla vålnader återuppstår för en stund, och de är mestadels vänligt sinnade.

Från midsommarfirandet i Bodarna. Foto: Andreas Andersson
Från midsommarfirandet i Bodarna. Foto: Andreas Andersson

Jag lever i en by med stark midsommartradition. Midsommar är något av höjdpunkten på hela året häromkring. Varför det blev så vet jag inte riktigt. Vi har en fin festplats, och engagemanget i byn är stort när det gäller midsommar. I det här bildgalleriet finns det lite bilder från firandet.

I min hemby, där jag för övrigt åter bor, brukade firandet gå vilt till fram till någon gång på 1990-talet. Det var dans fram till två på nätterna, och onykterheten stod som… eh, helbuteljer i marken. Firandet var väldigt populärt, och det växte alltmer år för år. Till en storlek byn inte mäktade med, och därför togs kvällsdelen bort. I dag är firandet mer av ett hela familjen-evenemang med stångresning, mat och fika samt aktiviteter för barnen. Rekommenderas för de som vill ha något att göra på midsommardagen.

För mig personligen bär midsommar på många minnen. Favoriten är när jag, mina syskon och föräldrar samt vänner och bekanta brukade övernatta i fäbodmiljö. Vi sov i husvagn, vilket jag avskydde i och med farsans snarkningar, mina syskons inneboende dryghet och allmän okomfort. Men det gjorde inget, för det där med att äta frukost i det fria och höra fåglarna kvittra slog allting annat. Och jag minns fortfarande den friska doften av vilda blommor i kombination med unkenheten från sjöns strand och dy. En vinnande kombination, även om det inte är så lockande när det satts på pränt.

Midsommar är numera också förknippat med min morfar, som gick bort 25 juli förra året. Förra året skjutsade jag honom i sin rullstol bort till firandet här i byn. Han hade då suttit mestadels inomhus sedan hösten året innan. Utan mitt initiativ och min hjälp hade han kanske inte fått uppleva den där sista midsommaren i hans liv, från första parkett. Jag vet att det minnet kommer att vara länge. På lördag dricker jag en snaps för dig, morfar.

2 svar på “Trevlig midsommar!

Kommentarer är stängda.