Gamla symboler till nya människor

Är det en bra idé att låta teknik och företeelser från ett förflutet samhälle symbolisera saker i nutiden?

När jag ser den här skylten funderar jag på vad den egentligen betyder för en yngre person, som inte känner tåg som något som spyr ut rök. Ja, jag har inget minne av tåg med skorstenar själv heller. Förutom från gamla western-filmer.

Vi diskuterade symboler i mitt företag. Vi jobbar med film, och hade filmremsor som en detalj på visitkorten. Film som man klipper på ett klippbord. Känner du inte till det? Det var inte så längesedan det var vanligaste sättet att klippa film på. Med sax och grejer (det är därför det heter ”klippa film”). Numera är ju film något digitalt, och som, mycket tack vare YouTube, ofta symboliseras av en play-knapp.

Hur smart är det att fortsätta använda inaktuella företeelser som symboler för det vi använder nu? En nackdel är att missförstånd kan uppstå i och med yngre personerns okunskap om det förflutna, medan en fördel är att dåtidssymboler ger en historielektion (för den som söker). Vägskyltar nöts ju in oavsett vad de föreställer, så den typen av problem bör inte uppstå. Samtidigt, varför inte hålla skyltar och annat uppdaterade?

Vad tycker du?

1 svar på “Gamla symboler till nya människor

  1. Daniel Medin säger:

    Jag förstår tillfullo vad du menar med inaktuell symbol, men jag tror inte att just i exemplet med tåg att ångloket är det. Jag tror inte man kan generalisera här utan varje exempel måste tittas på för sig.

    Jag tror att just med en tågsymbol som är ett gammalt ånglok är det inga problem. Dels lever ångloken kvar i nya och gamla filmer, alla kids ser ju Harry Potter och i den har vi ju The Hogwart Express tex. HP-filmerna är ju sedda av miljoner kids som aldrig vuxit upp med ånglok. (Det har inte jag heller gjort)

    Dels är ju tåg i alla barnböcker avbildade så här så man präntas från unga år med ångloket. Ångloken som bild för tåg kommer nog bestå i många år till i många situationer eftersom man direkt ser vad symbolen föreställer. Ett modernt tåg i profil däremot, riskerar att se ut som en cigarettlimpa eller ett omkullvält höghus bara. Mycket mindre distinkt.

Kommentarer är stängda.