Om gnäll och gnällande #blogg100

Närhelst någon klagar på att något är dåligt, ”landet är på väg åt helvete” eller liknande brukar jag säga: agera eller acceptera. Provocerande och förmodligen irriterande för vissa. Men visst har jag rätt?

Det finns bara en typ av gnäll som är konstruktivt. Det är den typen av gnäll som är tillfälligt, och fungerar som en ventil för att avreagera sig. Som när en stackars man är förkyld, eller när stortån sparkats i.

Generellt gnäll över att landet är dåligt, skatterna för höga, politikerna har dolda agendor eller bensinpriset för högt är däremot direkt meningslöst. Den som är missnöjd med sådant som rör dylikt bör ta tag i det. Skriv ett mail till en politiker och förklara. Kom gärna med förslag. Starta en insamling, börja på en protestlista – gör vad som helst. Eller acceptera läget.

Jag ser att en del gör något halvhjärtat. Nämligen att skriva gnälliga kommentarer under nättidningarnas artiklar. Där ventileras den typen av missnöje som förut endast hördes ”ute på byn”. Sällan konstruktivt. Dessa kommentarer kunde med lätthet bli till något mer konstruktivt, som ett mail till en politiker i riksdagen. Då skulle det bli mindre gnäll.

Frågan är dock om inte många gillar att gnälla, för att det är en sorts sysselsättning i sig; en social företeelse. Och därmed har ett egenintresse i att det finns saker att gnälla om, vilket leder till att man – innerst inne – inte vill att det ska bli helt bra. Då försvinner ju samvaron gnällspikar emellan. Jag har full förståelse för det, då jag precis som alla andra har en inre röst som gärna gnäller om ingen stoppar den. Och det är just att säga nej till gnällrösten som är utmaningen.

1 svar på “Om gnäll och gnällande #blogg100

  1. chefstomaten säger:

    Klokt sagt! Jag tror också att det finns folk som har gnällande som hobby  irriterande gnällspikar.  I andra änden av spektrat finns de som har nolltolerans mot gnäll – det har jag också lite svårt för eftersom det precis som du skriver finns konstruktivt gnäll – gnäll som är en temporär säkerhetsventil. 

    På den blogg som jag har anmält till #blogg100 har jag ett tiotal ämnen jag skriver om med lite olika frekvens. Två av dem är gnäll-kategorier men resten är positiva. Tycker jag funkar som blandning. 

Kommentarer är stängda.