Tankar från ett gatukök

Dagen bjöd på en färd till Kupolen (det stora tuttformade köpcentret i Borlänge) med familjen. Lunchen på Sibylla var den egentliga höjdpunkten.

Det blev en snabb tur i Kupolen. Ungarna for omkring och levde rövare, medan jag handlade mobilhållare för bilen och ett par hörlurar. Nu slipper min iPhone ligga och skramla i ett av facken mellan sätena, och in ear-lurarna har trillat ur för sista gången på löpbandet. Det blev nämligen ett par Koss Porta Pro (byglar), vilket bör funka bra på gymmet.

Alma fick ett linne med diverse glitter på. Leo fick solglasögon som han blev väldigt förtjust i. Frun fick godis.

Vi skippade Max, Burger King och gänget och åt burgare på Sibylla. Det var många år sedan jag var där. Blev positivt överraskad av både pommes frites och hamburgare, och det som följde med ungarnas boxar var av betydligt högre kvalitet än de sedvanliga spelkorten och pusslen med Scooby Doo. Jag slängde ur mig något i stil med att ”Sibylla är allt bättre än de där snabbmatsställena”, vilket Sofia inte var sen med ifrågasätta. ”Men Sibylla är väl också snabbmat?”. Tja, vad är det egentligen för skillnad på Sibylla och Max? Jag som gått på Sibyllas varumärkesarbete kanske.

Barnens leksaker fick mig att reagera. Alma fick klistermärken med glittriga hästar, slott och prinsessor. Leo fick också klistermärken: coola bilar. Kunde se framför mig hur en ung arg vänsterperson briserade över denna ”cementering av könsroller” eller något i den stilen, men kunde ärligt inte bli arg över det där. Däremot var det intressant att jag tränats så väl på att  reagera över sådant här. Uppfostrats av samhälle och tidsanda.

Efter lite betänketid insåg jag: om Leo eller Alma hade velat ha något annat än det könstypiska hade det ju bara varit att byta. Varför ska barnen tränas in i att vara ifrågasättande kring könsroller? Om de vill ta ställning senare i livet över sådant, så får de helt enkelt göra det då. Vi försöker att inte påverka åt det ena och det andra hållet. Alma vill ha beröm både för prinsessklänningar och starka muskler, medan Leo gillar traktorer och barnvagnar lika mycket. Vad de än prioriterar framöver kommer vi att stötta dem fullt ut.