Mina favorittjänster del 3: Google Reader

Google ska lägga ner sin tjänst Google Reader. Då passar det bra att hylla denna utomordentliga funktion, som försett mig med mycket intressant genom åren – utan att jag ens behövt leta.

Google Reader-bild
Google Reader – kommer att sakna, men utan förtvivlan

Google Reader är en nyhetsläsare, som baseras sig på så kallade RSS-flöden. Du väljer själv vilka webbplatser du ska bevaka. Om dessa platser har stöd för RSS och postar en ny artikel, kommer du att bli underrättad om detta. Den stora vinsten är att du slipper besöka alla olika webbplatser manuellt, oviss om det finns något nytt att läsa eller inte.

Mitt användande av Google Reader har fungerat på följande sätt: Jag snabbläser de olika flöden som kommer in (politik, teknik, personlig utveckling/hälsa, bloggar, musik, filmer och filosofi). Det som väcker intresse vid en första anblick skickas endera vidare till Instapaper (om det är längre texter) eller schemaläggs för spridning på Twitter/Facebook i Buffer. En stor del av min närvaro på Twitter går ut på att dela med mig av intressanta artiklar. Det blir till att ändra tillvägagångssätt framöver.

Jag ser en del åsikter om att Google Reader/RSS-läsaren generellt inte längre behövs. De har ersatts av sociala medier. Ställer mig skeptisk till det. Utan någon undersökning alls vågar jag påstå att många av de som delar med sig på Twitter och liknande använder just Google Reader/RSS för att hålla koll på intressant information, och dela med sig. RSS ger innehåll, och sociala appar/tjänster blir sätt att sprida innehållet på. Naturligtvis kommer det in intressant specialutvalt innehåll även via sociala medier, men jag föredrar både och.

Nu är Google Reader långt ifrån den enda RSS-läsaren, så det är ingen katastrof som hotar oss. För min del har jag använt ett Google-konto att hämta in strömmarna med, men alltid förlitat mig på en externa appar som Reeder och Feedly för att läsa. Det blir på sin höjd en fråga om att hämta in strömmarna direkt i appen, istället för via ett Google-konto. En del pilljobb väntar.

Andra favorittjänster:
Trello
Evernote
Lift