Appen Lift har förändrat mig på kort tid

Appen Lift har varit ett verkligt lyft för mig. På en månad har jag börjat meditera, nästan bloggat varje dag, skrivit ”skelett” till två böcker, tagit upp musiken igen, blivit mer tacksam över livet och hållit bra nivå på tränandet.

En enda appjävel alltså. Och den är dessutom gratis. Nej, riktigt så stor vikt ska kanske inte läggas vid själva appen i sig – det är ju jag som utför alla dessa sysslor. Men den har varit – och är – en ovärderlig hjälp för mig.

Idén med Lift är väldigt enkel. Du väljer själv vilka vanor som är viktiga för dig. Vanor är todo-punkter som bockar i, precis som i vilken todo-lista som helst. De läggs till på liknande sätt som när du gillar en sida på Facebook. Du kan söka efter befintliga vanor, som andra personer har skapat, eller skapa egna. Allting är offentligt, men Lift jobbar tydligen på en möjlighet att vara privat.

De vanor du valt bildar sedan en personlig todo-lista för dig. När du bockar i att du utfört någon av dina uppgifter får du möjlighet att skriva en beskrivning. Exempelvis som när jag skrev ”Mitt lugn” som anledning till att vara tacksam just i dag.

En klar fördel med Lift: Det går att gilla och kommentera andras och sina egna ”check ins”. Det känns väldigt bra att få beröm av helt okända människor över att ha kört ett pass på gymmet, åkt pulka med barnen eller spelat lite hårdrock. Dina vänner (japp, det är socialt) och andra som gått med i samma vanor kan ju se vad du gör för något. Varje vana har en timeline, och den som senast bockat i är den som hamnar högst upp.

Hur kan då Lift skapa kontinuitet? Jo, genom att de vanor du bockar i bara gäller en dag i taget. Varje ny dag är en tom lista. Det blir lite gamification över listan. Jag försöker kryssa i minst tre av mina vanor per dag. Som mest har det blivit 5-6 stycken, och jag har en ständig hunger efter att sätta ett nytt ”rekord”.

Todolista i Lift
Min todolista i Lift

Anledningen till att Lift fungerar för mig är att den dödar mitt dåliga samvete. Nu har jag valt vad som är viktigt för mig i mitt liv. Det finns inte längre någon gnagande känsla i bakhuvudet, över att jag inte hinner med allt det där viktiga som måste göras. Jag kan ju själv kontrollera hur ofta jag gör det viktiga (och om jag inte gör det kanske det är dags att fundera över om det egentligen är så viktigt…). Med tiden inser jag vad som behöver läggas till, eller tas bort.

Nu på senare tid har jag inte gjort mer än kanske två check ins per dag i Lift. När jag funderar över anledningen till detta inser jag att det är dags för en ny vana – nämligen att komma i säng tidigare om kvä… nätterna.

Läs mer om Lift och ladda ner appen här. Än så länge finns det bara en version till iPhone, men arbetet pågår med Android- och webbversion.

3 svar på “Appen Lift har förändrat mig på kort tid

  1. Maria säger:

    Wow!! Spännande, låter helt klart väldigt intressant att ha listan med sig och checka av och få feedback. Blev ingen Iphone bidde en annan sort, vänta eller köpa en Iphone 🙂

Kommentarer är stängda.