Lätt att bli en inspirationsjunkie

Det är lätt att bli en inspirationsknarkare. Omättligt sökande efter livsförändrande tips, utan att någonsin uppnå den där livsförändringen. Det är handling som krävs – glöm inte det.

Ändå sedan jag skaffade min första iPad har jag varit en sucker för artiklar. Det är så smidigt att prenumerera på RSS, och så bekvämt att sniffa åt sig bra grejer via sociala nätverk. Med en inarbetad genomsökningsmetod går det snabbt att ta sig genom dagens informationsskörd, och hitta det som är relevant för mig. Och dela det vidare.

En del av de artiklar jag hittar leder till förändring. Inte så många, men vissa står ut. Att bara säga ja till det som känns ”hell yeah!” rätt är något jag kommit en bit med, och tipset om appen Lift är en annan sån där bra grej. Ja, Trello och Evernote – två stora livsförändrare för mig – kommer också från detta evinnerliga informationsflöde.

Inspiration kommer från många andra källor än nyhetsflöden. Exempelvis inspirationstalare  ( Anthony Robbins och Les Brown med flera). Jag lyssnar på sånt ibland, och många gör det betydligt oftare. Att följa duktiga företagsledare och läsa det de skriver är en annan källa till inspiration. Sportstjärnor, andliga ledare och helt vanliga människor som klarat sig tillbaka från motgångar och förluster – bra inspiration allihop.

Det är nödvändigt med inspiration. Alltid nyttigt med nya synsätt, tuggmotstånd för hjärnan och allt det där. Det är inget konstigt. Och det är eftertraktat av många. Kolla upp försäljningen av ”Bli lyckligare”, ”Förändra ditt liv på fem minuter” och den typen av litteratur. Folk vill verkligen ha detta. Och många köper verk efter verk efter verk. Med den rätta boken kommer den där stora förändringen… Åren går, och den där superboken som förändrar allt dyker inte upp. Vad är fel?

Felet är att ditt liv inte förändras bara av att läsa en bok, eller tusen. Oavsett hur bra böckerna är, och hur bra tips som står där i; om du inte gör något konkret blir det ingen skillnad. Det är lätt att tro det. Ibland går jag som på rosa moln och känner mig berusad över någon annans kloka och välformulerade tankar. Men en vecka senare börjar molnen skingras och kvar står jag vid en alldeles ordinär myrstack i skogen i Gagnef.

Tankarna måste bli handling. Annars blir det du just lade ner en timme av ditt liv på inget mer än en tillfällig kick. Som en feelgood-film utan djup.

Läs mer om det jag pratar om i den här artikeln. Det var den som inspirerade mig till detta inlägg. 

På tal om inspiration missade ni väl inte mitt tips i går? Läs om Niklas Wass här.