Vattenslöseri

Det blev rena pepparkaksaggron mot Nestlés ordförande på Twitter och Facebook i dag. Det visade sig att det han sagt, om att vatten inte borde vara en mänsklig rättighet, var en grov misstolkning av Dagens Industri.

Här är vad Dagens Industri skrev.

Här är en artikel från The Guardian som visar vad Nestlés ordförande egentligen menar.

Deeped skriver bra om det här.

Så det handlade alltså inte om rovgirig kapitalism, utan om en oro över vårt slöseri med vatten. Vattenslöseriet är definitivt något vi bör fundera över.

Vi i Sverige spolar med dricksvatten i våra toaletter, tvättar oss med stora mängder vatten och använder det till och med att vattna våra krukväxter och gräsmattor med. Medan många länder har kranvatten så smutsigt att den som dricker det blir sjuk.

Det där med att behöva köpa vatten är redan en realitet. När jag var på semester i Egypten hörde det till dagens rutiner att köpa minst fyra flaskor vatten om dagen. Kranvattnet dög till dusch – inte mer.

Återigen påminns jag om att vi har det väldigt bra här i Sverige. Och att det är väldigt lätt att bli arg över något utan att kolla fakta. Jag spred själv DI:s artikel, fast utan ilska. Ville veta varför ordföranden sagt sådär. Och det hade han då inte. En nyttig läxa för mig, med flera. Fast samtidigt ska journalisterna göra ett bättre jobb än DI gjort med den där artikeln. Skämmes tammefan.