Kreativiteten i hjärnan

Jag har suttit och tittat på en dokumentär om kreativitet från BBC. Programmet handlade om jakten på kreativiteten i hjärnan, den som bara kommer som en blixt från klar himmel.

Det är fascinerande med kreativitet. Ett gäng smartskallar kan sitta och nöta ett problem i timmar utan att komma fram till något, men ett litet barn kan kläcka ur sig lösningen mellan två klunkar vatten. Det handlar inte om intelligens, vilket framgick i dokumentären. Snarare pratades det om intelligens i motsatsförhållande till kreativitet.

Jag framhåller min kreativitet som min främsta styrka. Inte riktigt kreativ problemslösningsförmåga, utan mer associationer och obegränsade påhitt. Däri ligger också tillgången när jag ska skriva. Någon språkexpert har jag aldrig varit.

Problemet med den upp- och nedvända pyramiden och sedeln löste jag förresten på en sekund. Det blev jag nöjd med, men troligen är det ett knep i dokumentären för att få tittarna att känna sig smarta och duktiga. Nåja, intressant var den i alla fall. Bäddar in dokumentären nedan.

Men innan filmen måste jag tipsa om en man som jobbar med kreativitet. Niklas Wass håller i Reclaim Your Brain i Falun nu den 24 april. Kolla in det. Niklas är grym.