Ett föredöme för politiker

I fem års tid har fritidspolitikern Stefan J Eriksson regelbundet anordnat träffar på biblioteket i Djurås. Syftet: att lyssna in medborgarnas synpunkter. Jag tycker att han är ett föredöme för alla politiker, oavsett politisk färg.

En kort tid efter att jag flytt Gagnef för Falun hamnade jag som reporter på lokaltidningen Dala-Demokraten. Med ett uppdrag att hålla koll på länet blev det givetvis intressant att undersöka vad som händer i hemkommunen Gagnef. Det var då, runt 2000-2001, som jag började lägga märke till en flitig moderat från Djurmo… Stefan skrev debattartiklar, insändare och han svarade på kommentarer på nätet. Alltid med en hövlig ton och utan billiga angrepp på de politiska motståndarna.

I slutet av 2006 flyttade jag hem till Gagnef igen. Rätt snart kunde jag konstatera att Eriksson i Djurmo var fortsatt aktiv. Debattartiklar, insändare, kommentarer, och utöver det även med papper på de lokala anslagstavlorna. Och så bloggade karln, samt figurerade i uttalanden kring olika politiska frågor.

2010. Jag var företagare sedan två år, och började få ett verkligt intresse för sociala medier. Steg ett var naturligtvis att börja följa en massa folk på Twitter. Jag tänkte lokalt, och konstaterade snabbt att Deeped var både lokal och en kunnig man inom området. Följde honom, och kollade villa han följde. Och vem hittade jag, om inte Stefan J Eriksson, som var aktiv även på Twitter…

Twitter gav en direkt möjlighet att lära känna Stefan, vilket jag också gjorde. Det visade sig att vi tycker rätt lika om det mesta. Åren har rullat på, och vi har anordnat en digital workshop ihop, jag har lurat hit Stefan på fisketävlingar och han har lurat med mig i ett parti. Senast i dag satt vi hos mig och fikade, samtidigt som vi funderade kring skola och IT, företagande och arbetsmarknad. Som vanligt hade vi behövt mer tid.

Vi pratade också om hur en politiker ska vara. Om vikten av att vara pragmatisk framför ideologisk – att låta kommunen sköta vissa saker om det funkar bättre, och det privata andra saker om det funkar bättre. Såna här saker kan aldrig styras av prestige. Vi enades om att det viktigaste är att lyssna – något som många politiker tyvärr glömmer bort. Hur många sitter regelbundet på sin fritid i det lokala biblioteket och väntar på kommuninvånare? Och sänder live så att folk kan komma dit via Hangouts på Google+.

Nu på onsdag är det fem år sedan Stefan J Eriksson drog igång biblioteksträffarna. Det firas med tårta. Se inbjudan här.

Jag är imponerad av denne man, och hans ork. Betänk att han gör det där på sin fritid, och då hinner han även med att sitta i kommunfullmäktige och lite andra kommunala grejer. Han är alltså ingen yrkespolitiker. Som kommuninvånare och företagare kan jag bara applådera, och hoppas att han orkar några år till…

Slutligen kan jag konstatera att politikerna i Gagnef är sådär på det där med närvaro online. Jag har kontakt med både M, C och MP via Twitter. Övriga gagnspartier (S, FP, KD och SD) är jag inte så impad av.

Stefan J Eriksson
Stefan bjuder på tårtkalas på onsdag

 

2 svar på “Ett föredöme för politiker

Kommentarer är stängda.