Mina favorittjänster del 4: Spotify

Spotify behöver knappast någon presentation. Men jag måste ändå nämna denna fantastiska tjänst, som revolutionerat mitt liv.

Först var det Carola på kassett. Sedan Beatles, på LP. Tillbaka till kassetter och Eddie Meduza innan jag fick upp ögonen för Europe, Roxette och Alice Cooper – LP. Vidare i högstadiet med Guns 'n' Roses, Metallica och Nirvana. Där kom CD. Sen barkade det mot death/black metal och mer och mer mot digital musik.

I dag kan jag inte sammanfatta min musiksmak med bara en genre. Samtidigt upplever jag att min smak inte är bred, även om den ändå är varierad. Jag håller fast i vissa egenskaper som går igen i det mesta jag lyssnar på. Men det förändras. Spotify, Soundcloud, Grooveshark med flera har helt och hållet förändrat hur vi lyssnar på och- framförallt – hur vi upptäcker musik.

Spotify är helt galet bra när det gäller att hitta ny musik. Från början var det ganska dåligt utbud. För en med ukrainsk skogsmetal och lågbudget-skrän som intresse fanns det ingen anledning att skaffa tjänsten. Men med tiden har det blivit väldigt mycket bättre.

Den stora revolutionen ligger i att det inte kostar något extra att chansa. En hårdrockare kan testa den där reggaesamlingen, och hitta ett helt nytt spår i livet. Ja, musik kan vara så viktigt. Det är det för mig. Livsviktigt och definierande för vem jag är, och var jag hämtar min styrka.

Nu i veckan har jag hittat ett fantastiskt nytt band, med ett fantastiskt nytt album. Hade jag ens tänkt tanken på att impulsköpa något sånt här på LP-tiden? Nej, då innebar upptäckande att höra ny musik hos en kompis, på en fest eller kanske på TV. Hur skulle annars en hårdrockare fatta att hen gillade reggae?

Avslutar med att ge er senaste fyndet (hittat via Pitchforks app i Spotify): Youth Lagoon

http://open.spotify.com/album/5pZCTVxe71jyjBvYdODklB